Coraz szybszy wzrost cen

[2020-01-15 11:20:40]

Główny Urząd Statystyczny przedstawił dane na temat wzrostu cen towarów i usług konsumpcyjnych w grudniu 2019 roku. W stosunku do grudniu 2018 roku ceny wzrosły o 3,4%, a względem listopada bieżącego roku zwiększyły się o 0,8%.

W grudniu ceny usług były o 6,1% wyższe niż rok wcześniej. W przypadku towarów zmiana wyniosła 2,4%. GUS wskazuje, że w ciągu ostatniego roku nastąpił znaczący wzrost cen żywności i napojów bezalkoholowych – o 6,9%, a samej żywności o 7,5%. Znacząco wzrosły też ceny restauracji i hoteli – o 5,4%, edukacji – o 4,6%, zdrowia – o 3,2%. Spadły tylko ceny odzieży i obuwia – o 1,2%.

W bardziej szczegółowych danych GUS pokazuje, że w minionym roku nastąpił wysoki wzrost cen mięsa wieprzowego – o 23,6%, cukru – o 20,7%, warzyw – o 12,3%, owoców – o 12,1%, wędlin – o 11,9%, mąki – 7,3%, ryżu i pieczywa – po 6,0%. Spoza żywności nastąpił bardzo duży wzrost cen wywozu śmieci – o 32,2%.

Piotr Szumlewicz

DLACZEGO MÓWIMY „OTWORZYĆ GRANICE”?
ZOOM
15 września (środa), godz. 18.30
NOWA ZIMNA WOJNA A WOJNA O KLIMAT
Wrocław, Przejście Garncarskie 2, Cafe-księgarnia >TAJNE KOMPLETY<
Czwartek,23.09.2021
20 LAT „WOJNY Z TERRORYZMEM" – WOJNA, OPÓR I KLĘSKI IMPERIALIZMU
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 115
8 września (środa), godz. 18.30

21 września:

1909 - Urodził się Kwame Nkrumah, polityk ghański, działacz ruchu panafrykańskiego w Europie i USA. Jeden z inicjatorów utworzenia OJA. 1957-60 premier, 1960-66 prezydent Ghany. Realizował koncepcję tzw. socjalizmu afrykańskiego. Obalony przez wojskowych.

1928 - Czterodniowy strajk 10 tysięcy włókniarzy łódzkich przeciwko nowemu regulaminowi pracy; zakończony zwycięstwem.

1976 - USA: Orlando Letelier, minister w rządzie Salvadora Allende, został zabity w Waszyngtonie przez bombę podłożoną przez tajnych agentów Pinocheta.

1997 - W wyborach parlamentarnych w Polsce zwyciężyła AWS - 33,8% (201 mandatów), przed SLD - 27,1% (164), UW - 13,4% (60), PSL - 7,3% (27) i ROP - 5,6% (6). UP, zdobywając 4,74 %, nie weszła do sejmu.

2009 - Obalony i wypędzony z Hondurasu były prezydent Manuel Zelaya potajemnie wrócił do stolicy kraju Tegucigalpy, gdzie schronił się w ambasadzie Brazylii.