Irlandia: Spektakularny sukces lewicy republikańskiej

[2020-02-09 20:55:09]

W sobotę, 8 lutego w Irlandii odbyły się wybory parlamentarne. Z niepotwierdzonych jeszcze rezultatów sondażowych wynika, że trwający od 100 lat duopol partii centroprawicowych w tym kraju został złamany przez Sinn Fein (SF), lewicową partię republikańską. SF prawdopodobnie wygrała wybory z poparciem ponad 23 proc., z dwiema głównymi partiami z niemal identycznym wynikiem 22 proc.

Sinn Fein była w przeszłości politycznym ramieniem Irlandzkiej Armii Republikańskiej, a od dłuższego czasu jest jedną z dwóch głównych partii w Irlandii Północnej, która należy do Zjednoczonego Królestwa. SF tworzy z prawicowymi lojalistami brytyjskimi z Demokratycznej Partii Unionistycznej (DUP) koalicyjny rząd Irlandii Północnej.

SF nie była w jednak w stanie nigdy zagrozić dwóm głównym partiom działającym po południowej stronie irlandzkiej granicy: rządzącej obecnie centroprawicowej Fine Gael premiera Leo Varadkara oraz liberalnej Fianna Fáil. I choć pozycja SF systematycznie rosła od drugiej połowy lat 90-tych, kiedy po raz pierwszy weszła do Zgromadzenia Irlandii (niższej izby parlamentu), w poprzednich wyborach w 2016 roku z blisko 14 proc. głosów była ciągle daleko za Fine Gael i Fianna Fáil. Wybory 2016 roku były jednak o tyle istotne, że SF po raz pierwszy wyprzedziła wtedy centrolewicowych rywali z Partii Pracy.

Sinn Fein może mieć jednak problemy z wejściem do przyszłego rządu, ponieważ Fine Gael już zapowiedziała, że nie wejdzie z nią w ewentualną koalicję.

W Parlamencie Europejskim SF należy do sytuującej się na lewo od socjaldemokratów Zjednoczonej Lewicy Europejskiej – Nordyckiej Zielonej Lewicy (GUE/NGL).

Krzysztof Kobrzak

5 grudnia:

1907 - W Hłuszkach urodziła się Alina Centkiewicz, pisarka, 1946-50 wiceprzewodnicząca Ligi Kobiet, członkini TPD. W 1958 jako szósta kobieta na świecie stanęła na Antarktydzie.

1915 - Powstało Polskie Stronnictwo Ludowe "Wyzwolenie", lewicowa partia chłopska.

1929 - Powołano Centrolew.

1972 - Gough Whitlam z Australijskiej Partii Pracy został premierem Australii.

2005 - W Wielkiej Brytanii wszedł w życie Civil Partnership Act i zarejestrowano pierwszy związek partnerski pary homoseksualnej.

2012 - Zmarł Oscar Niemeyer, brazylijski architekt, przedstawiciel światowej architektury modernistycznej, komunista.

2013 - Zmarł Nelson Mandela, wybitny południowoafrykański polityk, pierwszy czarnoskóry prezydent RPA, laureat pokojowej Nagrody Nobla.