Bernie Sanders rezygnuje z dalszej walki o prezydenturę

[2020-04-08 20:27:40]

Bernie Sanders, socjaldemokratyczny kandydat w prawyborach Partii Demokratycznej oznajmił dziś, że wycofuje się z wyścigu o prezydenturę Stanów Zjednoczonych. Głównym tego powodem jest obecna sytuacja epidemiczna w Stanach Zjednoczonych, która uniemożliwia prowadzenie wyrównanej walki politycznej o głosy zwolenników i elektorów.

Tym samym, rezygnacja senatora Sandersa oznacza, że w jesiennych wyborach prezydenckich, z urzędującym prezydentem, Donaldem Trumpem, kandydatem Republikanów, zmierzy się były wiceprezydent Joe Biden.

Dopóki kandydatów w walce o nominację Partii Demokratycznej było kilku, Bernie Sanders pozostawał faworytem w wyścigu o nominację Partii Demokratycznej. Sytuację zmieniło wykruszanie się kolejnych kandydatów, jak Elisabeth Warren, Michael Bloomberg, Pete Buttigieg i inni, którzy swe głosy "przekazali" Joe Bidenowi. Spowodowało to utratę pierwszej pozycji przez Sandersa i coraz większą stratę w stosunku do Bidena. Wybory prezydenckie w Stanach Zjednoczonych mają się odbyć w listopadzie.

Tomasz Rysz

fot. fb Bernie Sanders

CZY GROZI NAM WOJNA ? (debata)
Wrocław, Przejście Garncarskie 2, Cafe-księgarnia >TAJNE KOMPLETY<
Czwartek, 25.11.2021, h. 17.00

27 listopada:

1892 - W Paryżu zakończył się zjazd działaczy polskich organizacji socjalistycznych, który utworzył Związek Zagraniczny Socjalistów Polskich i przyjął założenia do "Szkicu programu Polskiej Partii Socjalistycznej".

1921 - W Uhrovcu urodził się Alexander Dubček, działacz polityczny, przywódca obozu reform z okresu praskiej wiosny.

1924 - Na kongresie w Poznaniu utworzono Unię Związków Społdzielczych w Polsce.

1924 - Początek zakończonego częściowym zwycięstwem strajku 120 tysięcy włokniarzy (głównie okręg łódzki); postulaty płacowe.

1978 - Założono Partię Pracujących Kurdystanu (PKK).

1986 - W całej Francji 600 tys. studentów i licealistów manifestowało przeciwko forsowanemu przez prawicowy rząd projektowi zmian w szkolnictwie wyższym.

2005 - Manuel Zelaya wygrał wybory prezydenckie w Hondurasie.