Kosowo: Lewicowa opozycja wygrała wybory parlamentarne

[2021-02-15 14:53:45]

Przedterminowe wybory parlamentarne w Kosowie wygrała lewicowa partia Vetëvendosje (Samostanowienie), będąca dotąd w opozycji.

Vetëvendosje zdobyło aż 47,85 proc. głosów, zdecydowanie pokonując pozostałe ugrupowania. Na kolejnych miejscach znalazły się: konserwatywna, nacjonalistyczna Demokratyczna Partia Kosowa (PDK) z wynikiem 17,4 proc. głosów, liberalna Demokratyczna Liga Kosowa (LDK) - 13,1 proc., nacjonalistyczny Sojusz na rzecz Przyszłości Kosowa (AAK) zdobył 7,4 proc. głosów, Lista Serbska - 5,5 proc., Inicjatywa Socjaldemokratyczna (NISMA) - 2,6 proc.

Decyzja o przedterminowych wyborach zapadła po tym, jak 21 grudnia 2020 r. tamtejszy Trybunał Konstytucyjny orzekł, iż powołanie dotychczasowego rządu przez parlament w czerwcu, odbyło się z naruszeniem prawa.

Rząd ten, w którym premierem był Avdullah Hoti (LDK), wybrano po upadku wcześniejszego gabinetu, kierowanego przez Albina Kurtiego, lidera zwycięskiej teraz partii.

To wielkie zwycięstwo jest szansą na zapoczątkowanie zmian, których chcemy - podsumował wynik wyborów Kurti.

Vetëvendosje rozpoczęło działalność w 2005 r. jako ruch protestujący przeciwko lokalnym elitom i międzynarodowym wpływom w Kosowie. Do parlamentu po raz pierwszy weszło w 2011 r. Deklaruje przeprowadzenie reform, które mają pomóc krajowi wyjść z kryzysu. Określa się jako antyestablishmentowe i oskarża byłych przywódców Kosowa o złe zarządzanie krajem przez pierwsze lata od ogłoszenia niepodległości.

Kurti zdobył popularność wśród wyborców m.in. dzięki zapowiadanej walce z korupcją. Znany jest też ze zdecydowanego stanowiska wobec relacji z Serbią, która nie uznaje Kosowa za niepodległe państwo. Opowiada się przeciwko zawarciu kompromisowego porozumienia z Belgradem.

wch

16 kwietnia:

1775 - Urodził się Wojciech Gutkowski, inżynier wojskowy, uczestnik insurekcji kościuszkowskiej i wojen napoleońskich, autor oświeceniowej utopii "Podróż do Kalopei", w której opisał nierzeczywiste, demokratyczne społeczeństwo.

1844 - W Paryżu urodził się Anatol France, poeta, powieściopisarz i krytyk francuski o postępowych poglądach; laureat Nagrody Nobla.

1889 - W Londynie urodził się Charles Chaplin, reżyser, scenarzysta, aktor, producent filmowy i kompozytor muzyki do swoich filmów; jeden z najwybitniejszych artystów w historii kina.

1896 - W Moineşti urodził się Tristan Tzara, francuski malarz i eseista pochodzenia rumuńskiego, twórca dadaizmu, zwolennikiem marksizmu, wstąpił w 1937 r. do FPK, brał udział w hiszpańskiej wojnie domowej, a w czasie II wojny światowej w Resistance.

1919 - W Warszawie odbył się zjazd Związku Polskiej Młodzieży Socjalistycznej; przewodniczącym Komitetu Centralnego wybrano Stanisława Dubois.

1920 - Początek 10-dniowego strajku ekonomicznego 50 tys. włókniarzy okręgu łódzkiego, Żyrardowa, Zawiercia i Częstochowy.

1934 - W Zawierciu urodziła się Halina Snopkiewicz, postępowa powieściopisarka, tłumaczka, autorka powieści dla młodzieży.

1936 - "Krwawy czwartek" we Lwowie: w czasie pogrzebu zabitego przez policję bezrobotnego Antoniego Kozaka policja zabiła 49 demonstrantów.

2020 - W Oviedo zmarł na COVID-19 Luis Sepúlveda, chilijski pisarz, dziennikarz, reżyser i scenarzysta filmowy, aktywista polityczny i ekologiczny.