Pandemia koronawirusa i szczepienia (stan na 07.05.)

[2021-05-07 13:39:46]

6 047 – taką liczbę zakażeń wykryły służby w Polsce w ciągu ostatnich 24 godzin. Zmarły 453 zakażone osoby - podało Ministerstwo Zdrowia.

Nowe przypadki zakażeń dotyczą województw: wielkopolskiego (777), śląskiego (765), mazowieckiego (697), dolnośląskiego (572), łódzkiego (528), pomorskiego (383), małopolskiego (382), lubelskiego (317), zachodniopomorskiego (317), kujawsko-pomorskiego (308), opolskiego (205), lubuskiego (175), podkarpackiego (154), warmińsko-mazurskiego (152), podlaskiego (128), świętokrzyskiego (124). 63 zakażenia to dane bez wskazania adresu, które zostaną uzupełnione przez inspekcję sanitarną.

Łączna liczba potwierdzonych przypadków to 2 824 425. Zmarło w sumie 69 445 osób zakażonych.

Ministerstwo Zdrowia podało, że w całym kraju zajęte było 18 116 łóżka przeznaczone dla chorych z COVID-19 oraz 2 296 respiratorów. 142 253 osób miało zaleconą kwarantannę.

W ciągu doby wykonano ponad 91,1 tys. testów na koronawirusa - podało MZ.

W Polsce wykonano dotąd 13 034 348 szczepień przeciw COVID-19, z tego 3 451 651 osób zostało już w pełni zaszczepionych. Odnotowano rekord dzienny liczby szczepień, który wyniósł w sumie 403 398.

wch

CZY GROZI NAM WOJNA ? (debata)
Wrocław, Przejście Garncarskie 2, Cafe-księgarnia >TAJNE KOMPLETY<
Czwartek, 25.11.2021, h. 17.00

27 listopada:

1892 - W Paryżu zakończył się zjazd działaczy polskich organizacji socjalistycznych, który utworzył Związek Zagraniczny Socjalistów Polskich i przyjął założenia do "Szkicu programu Polskiej Partii Socjalistycznej".

1921 - W Uhrovcu urodził się Alexander Dubček, działacz polityczny, przywódca obozu reform z okresu praskiej wiosny.

1924 - Na kongresie w Poznaniu utworzono Unię Związków Społdzielczych w Polsce.

1924 - Początek zakończonego częściowym zwycięstwem strajku 120 tysięcy włokniarzy (głównie okręg łódzki); postulaty płacowe.

1978 - Założono Partię Pracujących Kurdystanu (PKK).

1986 - W całej Francji 600 tys. studentów i licealistów manifestowało przeciwko forsowanemu przez prawicowy rząd projektowi zmian w szkolnictwie wyższym.

2005 - Manuel Zelaya wygrał wybory prezydenckie w Hondurasie.