Hiszpania: Lider Podemos odchodzi z polityki

[2021-05-07 14:25:59]

Założyciel i przewodniczący lewicowej partii Podemos Pablo Iglesias zapowiedział, że wycofuje się z czynnego uprawiania polityki. Ugrupowanie to poniosło porażkę w wyborach do regionalnego parlamentu autonomicznej wspólnoty Madrytu. Iglesias był „jedynką” na liście wyborczej Podemos.

Podemos od stycznia 2020 r. tworzy razem z Partią Socjalistyczną i Robotniczą (PSOE) premiera koalicję rządząca, współtworząc drugi gabinet premiera Pedro Sáncheza. Iglesias zajmował w nim stanowisko drugiego wicepremiera i ministra ds. socjalnych. W marcu 2021 r. odszedł z rządu, aby stanąć na czele listy Podemos w regionalnych wyborach do parlamentu autonomicznej wspólnoty Madrytu. Jednak we wtorkowym (4 maja) głosowaniu zdecydowanie wygrała konserwatywna Partia Ludowa (PP).

Konserwatyści zdobyli aż 45 proc. głosów, co przełożyło się na 65 miejsc w 136-osobowym parlamencie. Dotychczas PP miała w parlamencie autonomicznej wspólnoty Madrytu 30 deputowanych. Chociaż od 26 lat tu rządziła, to zawsze była zmuszona szukać koalicjantów wśród mniejszych partiach lub prawicowych lub centrowych.

Teraz do samodzielnej większości brakło jej zaledwie czterech mandatów. Szefową lokalnych władz pozostanie więc prawdopodobnie regionalna liderka PP Isabel Díaz Ayuso.

Tym razem PP uzyskała więcej głosów niż trzy lewicowe partie razem wzięte. PSOE otrzymało 16,8 proc. poparcia, a wyprzedziło ją nawet lokalne lewicowe ugrupowanie Mas Madrid z poparciem 17 proc. Podemos zdobyło jedynie 7 proc. głosów.

W lokalnym parlamencie regionu madryckiego znajdzie się także skrajnie prawicowa partia Vox, na którą oddało głos 9,1 proc. wyborców. Jednak to właśnie Podemos poniosła największą klęskę. Przyczynił się do tego m.in. rozłam związany z powstaniem Mas Madrid.

Chociaż wynik Podemos jest lepszy niż w poprzednich wyborach regionalnych i ugrupowanie zyskało 3 mandaty, to oczekiwania były o wiele większe.

Niewiele dało nawet uczynienie liderem listy wyborczej lidera całego ugrupowania, który co prawda mandat wywalczył, ale nie pociągnął za sobą wielu innych kandydatów.

Iglesias ogłosił rezygnację ze wszystkich sprawowanych funkcji, w tym z przewodzenia swojej partii. Oznacza to także, że nie obejmie on mandatu w lokalnym parlamencie.

ea, wch

Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

6 października:

1887 - W La Chaux-de-Fonds w Szwajcarii urodził się Le Corbusier (właściwie Charles-Édouard Jeanneret-Gris), wybitny architekt, czołowy przedstawiciel modernistycznego stylu międzynarodowego.

1935 - Urodził się Ernesto Laclau, argentyński filozof, przedstawiciel postmarksizmu. Profesor i wykładowca teorii politycznej na Uniwersytecie w Essex. Wraz z Chantal Mouffe wspólautor książki "Hegemonia i strategia socjalistyczna" (1985).

1945 - Urodził się Luiz Inácio Lula da Silva, polityk brazylijski. Związkowiec i działacz Partii Pracujących. W latach 2003-2010 prezydent Brazylii.

1946 - Zmarł Per Albin Hansson, polityk szwedzki, przywódca Socjaldemokratycznej Partii Robotniczej, premier kilku rządów w latach 1932-46.

1948 - Urodził się Gerry Adams, północnoirlandzki polityk, lider Sinn Fein.

1970 - W Warszawie zmarł związany z lewicą awangardowy poeta Julian Przyboś.

1998 - Hugo Chavez został wybrany na stanowisko prezydenta Wenezueli.

2009 - Jorgos Papandreu (PASOK) został premierem Grecji.

2009 - Jorgos Papandreu został premierem Grecji.

2019 - Partia Socjalistyczna wygrała wybory parlamentarne w Portugalii.