Peru: Nowy prezydent i premier

[2021-07-31 20:38:01]

28 lipca Pedro Castillo został zaprzysiężony na prezydenta Republiki Peru.

Następnego dnia Castillo desygnował na stanowisko premiera Peru deputowanego do Kongresu (jednoizbowego parlamentu) Guido Bellido (na zdjęciu), członka partii Perú Libre (Wolne Peru), określającej się jako marksistowsko-leninowska.

Zaprzysiężenie Bellido odbyło się w mieście Ayacucho, w którym Castillo wygrał z dużą przewagą.

42-letni Guido Bellido posiada tytuł licencjata inżynierii elektronicznej oraz tytuł magistra ekonomii ze specjalizacją w zarządzaniu publicznym i rozwoju regionalnym. Ostatnio pracował dla rządowego biura statystycznego. Do 2018 r. był członkiem partii Arriba Peru Adelante, gdzie pełnił funkcję przedstawiciela prawnego, a później wstąpił do partii Wolne Peru, w której sprawował funkcję regionalnego sekretarza generalnego w Cuzco.

Liderem Wolnego Peru jest marksista Vladimir Cerron, zwolennik rządów na Kubie i w Wenezueli. Z powodu postawionych mu zarzutów korupcyjnych nie mógł kandydować w wyborach prezydenckich ani objąć rządowego stanowiska.

rp, wch

7 grudnia:

1921 - USA: Działacze anarchistyczni Nicola Sacco i Bartolomeo Vanzetti skazani na śmierć za rzekome zabójstwo.

1924 - W Lizbonie urodził się Mario Soares, polityk Portugalskiej Partii Socjalistycznej. W latach 1976-78 oraz 1983-85 obejmował urząd Premiera Rządu Portugalii, a w latach 1986-1996 prezydent Portugalii (dwie kadencje).

1928 - W East Oak Lane koło Filadelfii urodził się Noam Chomsky, współtwórca (wraz z Zelligiem Harrisem) gramatyki transformacyjno-generatywnej, lewicowy myśliciel, krytyk imperializmu.

1935 - III Kongres Stronnictwa Ludowego; postulaty wywłaszczenia majątków obszarniczych bez odszkodowania.

1990 - W Monachium zmarł na AIDS Horst Bienek, niemiecki pisarz, publicysta, tłumacz, reżyser filmowy, uczeń B. Brechta, więzień łagrów.

2002 - Demokratyczną Partię Lewicy utworzyli w Kutnie przedstawiciele lewicowych komitetów lokalnych, które powstały przed wyborami samorządowymi w tym samym roku na skutek konfliktów w Sojuszu Lewicy Demokratycznej