Związkowa Alternatywa żąda od prezydenta podwyżek płac o 60% dla sfery budżetowej

[2021-08-05 21:34:04]

Związkowa Alternatywa zaapelowała do wszystkich pracowników sfery budżetowej o przesyłanie listów do prezydenta, Andrzeja Dudy z żądaniem podniesienia płac o 60%.

Związkowcy zaproponowali schemat listu do prezydenta, w oparciu o który mogliby pisać listy wszyscy pracownicy, zatrudnieni w różnych zawodach sfery budżetowej.

Prezydent RP, Andrzej Duda

Szanowny Panie Prezydencie

Uprzejmie wnoszę o przyznanie mi podwyżki wynagrodzenia miesięcznego za pracę o 60%. Kilka dni temu podpisał Pan rozporządzenie, podnoszące płace parlamentarzystów o 60%. Należę do tej samej sfery budżetowej co posłowie i posłanki, a zatem również moje wynagrodzenie powinno zostać podniesione o 60%. Negatywne rozpatrzenie mojego wniosku byłoby niedopuszczalnym przejawem dyskryminacji.

(podpis i nazwa zakładu pracy oraz wykonywanego zawodu)

Związkowcy od wielu miesięcy apelują o znaczne podniesienie płac w budżetówce, natomiast bezpośrednią inspiracją dla ich obecnych działań jest rozporządzenie prezydenta, Andrzeja Dudy, zgodnie z którym radykalnie wzrosły wynagrodzenia członków rządu i parlamentu, w tym posłów i posłanek o 60%. Zdaniem Związkowej Alternatywy w sytuacji, gdy obóz rządzący zapowiada zamrożenie płac w budżetówce, decyzja prezydenta jest bulwersująca i nieakceptowalna.

AM

5 grudnia:

1907 - W Hłuszkach urodziła się Alina Centkiewicz, pisarka, 1946-50 wiceprzewodnicząca Ligi Kobiet, członkini TPD. W 1958 jako szósta kobieta na świecie stanęła na Antarktydzie.

1915 - Powstało Polskie Stronnictwo Ludowe "Wyzwolenie", lewicowa partia chłopska.

1929 - Powołano Centrolew.

1972 - Gough Whitlam z Australijskiej Partii Pracy został premierem Australii.

2005 - W Wielkiej Brytanii wszedł w życie Civil Partnership Act i zarejestrowano pierwszy związek partnerski pary homoseksualnej.

2012 - Zmarł Oscar Niemeyer, brazylijski architekt, przedstawiciel światowej architektury modernistycznej, komunista.

2013 - Zmarł Nelson Mandela, wybitny południowoafrykański polityk, pierwszy czarnoskóry prezydent RPA, laureat pokojowej Nagrody Nobla.