Kryzys migracyjny na granicy polsko-bia這ruskiej (akt.)

[2021-08-23 11:48:27]

Od dw鏂h tygodni trwa na granicy polsko-bia這ruskiej wzmo穎ny nap造w uchod嬈闚 z terenu Bia這rusi. Imigranci pochodz przede wszystkim z Afganistanu, z kt鏎ego nap造waj osoby obawiaj帷e si zemsty Talib闚, po ich zwyci瘰kim opanowaniu wi瘯szo軼i terytorium Afganistanu. Ponadto zdarzaj si osoby z takich kraj闚, jak Irak, Syria oraz Kamerun. Uchod嬈y trafiaj na Bia這ru r騜nymi szlakami przerzutowymi zar闚no przez Azj 字odkow, Kaukaz i Rosj, jak i s elementem presji 逝kaszenkowskich w豉dz Bia這rusi, kt鏎e celowo zabieraj ich do w豉snego kraju, w celu wywarcia presji na Uni Europejsk, a zw豉szcza cz這nk闚 UE z Bia這rusi s御iaduj帷ych (υtwa, Litwa, Polska), by te przesta造 wspiera anty逝kaszenkowsk opozycj, a przede wszystkim, by znios造 sankcje na這穎ne na wy窺zych urz璠nik闚 pa雟twa Bia這ru.
Nierozeznani zbyt dobrze w tutejszej sytuacji geopolitycznej uchod嬈y stali si "kuku販zym jajem" podrzucanym sobie przez s逝瘺y graniczne Bia這rusi i Polski, a wcze郾iej tak瞠 Litwy i υtwy. Bia這ruskie s逝瘺y pr鏏uj wypchn望 imigrant闚 do Polski, przed czym z kolei "broni si" polskie s逝瘺y graniczne, wspierane przez 穎軟ierzy. Skutkiem tego jest kryzys humanitarny jednej z grup uchod嬈闚, 30-osobowej, z這穎nej zar闚no z m篹czyzn, kobiet i dzieci. Grupa Afga鎍zyk闚 酥i w namiotach lub na wolnym powietrzu, w sza豉sach zbudowanych z ga喚zi, do kt鏎ych niejednokrotnie przedostaje si woda. Temperatura noc spada cz瘰to poni瞠j 10 stopni Celsjusza. S逝瘺y pograniczne Polski zachowuj si przy tym skrajnie podda鎍zo wobec swoich rozkazodawc闚 i rz康u, a niehumanitarnie wzgl璠em uchod嬈闚. Przeszkadzaj m.in. w dostarczeniu 篡wno軼i, wody i odzie篡 przez pos堯w i pos豉nki Lewicy, w tym Macieja Koniecznego i Darii Gosek-Popio貫k, a tak瞠 pos堯w i pos豉nek Koalicji Obywatelskiej, kt鏎a jednak瞠 ma niejednolite stanowisko wobec kryzysu migracyjnego na granicy z Bia這rusi. Granic odwiedzi r闚nie Robert B彗iewicz i jego grupa prorz康owych narodowc闚, pr鏏uj帷 ugra kapita polityczny na wywo造waniu strachu przed uchod嬈ami. Og馧em, od 1 sierpnia 2021 roku Stra Graniczna odnotowa豉 ponad tysi帷 nielegalnych przekrocze granicy, w tym w 64% przypadk闚 odes豉no przekraczaj帷ych z powrotem na teren Republiki Bia這ruskiej, za 36% zosta這 zatrzymanych w plac闚kach Stra篡 Granicznej lub miejscach tymczasowej relokacji dla cudzoziemc闚. Obecne polskie w豉dze rozpocz窸y budow ogrodzenia z zasiek闚 na odcinku 150 kilometr闚. Projekt ten jest kontrowersyjny nie tylko wobec ludzi uciekaj帷ych przed wojn i zemst, lecz r闚nie wobec zwierz徠, zw豉szcza wobec du篡ch ssak闚 kopytnych i drapie積ych, 篡j帷ych dot康 po obu stronach grodzonej granicy.

Tomasz Rysz

drukuj pole znajomym poprzedni tekst nast瘼ny tekst zobacz komentarze

Czytaj nasze teksty za po鈔ednictwem aplikacji LewicaPL dla Androida:

Szukam ksi捫ki
Poszukuj ksi捫ek
"PPS dlaczego si nie uda這" - kupi!!!
Szukam muzyk闚, realizator闚 d德i瘯u do wsp鏊nego projektu.
wsz璠zie
Petycja o opodatkowaniu ksi篹y
Zapraszamy do wsp馧pracy
ca造 czas

Wi璚ej og這sze...

23 pa寮ziernika:

1915 - 25 tysi璚y kobiet na ulicach Nowego Jorku domaga這 si przyznania praw wyborczych.

1943 - Oddzia Gwardii Ludowej dokona zamachu na Bar Podlaski w Warszawie, zabijaj帷 18 hitlerowc闚.

1944 - Za這穎no Uniwersytet Marii Curie-Sk這dowskiej w Lublinie.

1956 - Pocz徠ek powstania na W璕rzech.

2018 - Nguyễn Ph Trọng (KPW) zosta prezydentem Wietnamu.