Ströer, AMS i Clear Channel blokują billboard o sytuacji w lotnictwie

[2021-09-04 00:11:45]

Trzy duże firmy reklamowe, Ströer, AMS i Clear Channel odmówiły wynajęcia powierzchni reklamowej Związkowi Zawodowemu Związkowa Alternatywa na billboard poświęconego dramatycznej sytuacji w lotnictwie.

Zaplanowano wykupienie bilboardów z hasłem „Dramat w lotnictwie. Zwolnienia dla pracowników, miliony dla zarządzających”. Głównemu hasłu towarzyszył rysunek czterech kur z biało-czerwonymi wstążkami i dwóch świń w krawatach oraz napis „Ponieważ kury dobrze pracowały, świnie postanowiły przyznać sobie po 100 jaj nagrody”.

Firmy reklamowe argumentowały, że billboard może zostać uznany za obraźliwy i naruszać dobra osób trzecich. Zdaniem związkowców to skandaliczny przejaw dyskryminacji. Przypominają, że niedawno cała Polska została wypełniona billboardami fundamentalistycznych środowisk prolife i nikt nie blokował tej akcji.

Związkowcy wskazują, że ich grafika nie obraża niczyich dóbr osobistych, nie odnosi się do żadnego określonego podmiotu, a jedynie wskazuje na dramatyczną sytuację w branży lotniczej. Związkowa Alternatywa rozważa podjęcie kroków prawnych wobec trzech agencji reklamowej, które odmówiły wynajęcia powierzchni reklamowej.

AM

UKRAINA – JAK POKONAĆ ROSYJSKĄ INWAZJĘ, JEŚLI NIE POPRZEZ NATO?
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 115
16 marca (środa), godz. 18.30

19 maja:

1825 - Zmarł Henri de Saint-Simon, francuski historyk, filozof, wolnomularz i socjalista.

1895 - Zmarł José Martí, kubański poeta, pisarz, przywódca ruchu niepodległościowego – uważany za bohatera narodowego.

1911 - Rewolucja meksykańska: zwycięstwo chłopskiej partyzantki Emiliana Zapaty nad wojskiem federalnym w bitwie o Cuautla.

1912 - W Warszawie zmarł Bolesław Prus, wybitny polski pisarz, prozaik, nowelista i publicysta okresu pozytywizmu, współtwórca polskiego realizmu, kronikarz Warszawy, myśliciel i popularyzator wiedzy, działacz społeczny, propagator turystyki.

1931 - W Jaworznie podczas krwawych starć górników z policją zginęło 5 osób.

1942 - T. Koral i H. Dębnicka z Wydziału Sabotażu Polskich Socjalistów dokonali zamachu bombowego na zorganizowane przez okupanta kasyno gry w Warszawie. Był to pierwszy zamach bombowy w stolicy.

2010 - Rząd tymczasowy w wydanym dekrecie uznał Rozę Otunbajewą (SDPK) pełnoprawnym prezydentem Kirgistanu i przedłużył jej mandat do końca 2011 roku.