Ströer, AMS i Clear Channel blokują billboard o sytuacji w lotnictwie

[2021-09-04 00:11:45]

Trzy duże firmy reklamowe, Ströer, AMS i Clear Channel odmówiły wynajęcia powierzchni reklamowej Związkowi Zawodowemu Związkowa Alternatywa na billboard poświęconego dramatycznej sytuacji w lotnictwie.

Zaplanowano wykupienie bilboardów z hasłem „Dramat w lotnictwie. Zwolnienia dla pracowników, miliony dla zarządzających”. Głównemu hasłu towarzyszył rysunek czterech kur z biało-czerwonymi wstążkami i dwóch świń w krawatach oraz napis „Ponieważ kury dobrze pracowały, świnie postanowiły przyznać sobie po 100 jaj nagrody”.

Firmy reklamowe argumentowały, że billboard może zostać uznany za obraźliwy i naruszać dobra osób trzecich. Zdaniem związkowców to skandaliczny przejaw dyskryminacji. Przypominają, że niedawno cała Polska została wypełniona billboardami fundamentalistycznych środowisk prolife i nikt nie blokował tej akcji.

Związkowcy wskazują, że ich grafika nie obraża niczyich dóbr osobistych, nie odnosi się do żadnego określonego podmiotu, a jedynie wskazuje na dramatyczną sytuację w branży lotniczej. Związkowa Alternatywa rozważa podjęcie kroków prawnych wobec trzech agencji reklamowej, które odmówiły wynajęcia powierzchni reklamowej.

AM

7 grudnia:

1921 - USA: Działacze anarchistyczni Nicola Sacco i Bartolomeo Vanzetti skazani na śmierć za rzekome zabójstwo.

1924 - W Lizbonie urodził się Mario Soares, polityk Portugalskiej Partii Socjalistycznej. W latach 1976-78 oraz 1983-85 obejmował urząd Premiera Rządu Portugalii, a w latach 1986-1996 prezydent Portugalii (dwie kadencje).

1928 - W East Oak Lane koło Filadelfii urodził się Noam Chomsky, współtwórca (wraz z Zelligiem Harrisem) gramatyki transformacyjno-generatywnej, lewicowy myśliciel, krytyk imperializmu.

1935 - III Kongres Stronnictwa Ludowego; postulaty wywłaszczenia majątków obszarniczych bez odszkodowania.

1990 - W Monachium zmarł na AIDS Horst Bienek, niemiecki pisarz, publicysta, tłumacz, reżyser filmowy, uczeń B. Brechta, więzień łagrów.

2002 - Demokratyczną Partię Lewicy utworzyli w Kutnie przedstawiciele lewicowych komitetów lokalnych, które powstały przed wyborami samorządowymi w tym samym roku na skutek konfliktów w Sojuszu Lewicy Demokratycznej