Związkowa Alternatywa wchodzi w spór zbiorowy w Krajowej Administracji Skarbowej

[2021-09-21 18:31:59]

Związek Zawodowy Związkowa Alternatywa w Krajowej Administracji Skarbowej podjął decyzję o wejściu w spór zbiorowy z władzami KAS. Związek domaga się przede wszystkim podwyższenia wynagrodzeń zasadniczych członków korpusu służby cywilnej, funkcjonariuszy Służby Celno–Skarbowej oraz pracowników spoza korpusu służby cywilnej o 20% od 1 stycznia 2022 roku.

Poniżej wszystkie postulaty, które będą przedmiotem sporu zbiorowego z władzami KAS. Związkowy z ZA domagają się:

Dokonania wzrostu wynagrodzeń/uposażeń poprzez pełną realizację uchwały Rady Ministrów z 28 maja 2019 r. nr 44/2019 w sprawie ustanowienia programu wieloletniego „Modernizacja Krajowej Administracji Skarbowej w latach 2020–2022” w zakresie, w jakim uchwała ta przewiduje podwyżki wynagrodzeń i uposażeń dla pracowników i funkcjonariuszy KAS w latach 2020 – 2022.

Podwyższenia wynagrodzeń zasadniczych od 1 stycznia 2021 r. członków korpusu służby cywilnej, funkcjonariuszy Służby Celno–Skarbowej oraz pracowników spoza korpusu służby cywilnej o 3,4%, tj. wskaźnik cen towarów i usług konsumpcyjnych w okresie 2020 r. w stosunku do 2019 r. ogłoszony w Komunikacie Prezesa Głównego Urzędu Statycznego z 15 stycznia 2021 w sprawie średniorocznego wskaźnika cen towarów i usług konsumpcyjnych w okresie 2020 r.

Podwyższenia wynagrodzeń zasadniczych od 1 stycznia 2022 r. członków korpusu służby cywilnej, funkcjonariuszy Służby Celno–Skarbowej oraz pracowników spoza korpusu służby cywilnej o 20%.

Uruchomienia funduszu nagród dla członków korpusu służby cywilnej za szczególne osiągnięcia w pracy zawodowej, o którym mowa w art. 93 ustawy z dnia 21 listopada 2008 r. o służbie cywilnej w części ponad 3% planowanych wynagrodzeń osobowych.

Związkowa Alternatywa w KAS to kolejny, dynamicznie rozwijający się związek Związkowej Alternatywy w sferze budżetowej. Jego przewodniczącą została Agata Jagodzińska. Już w ciągu pierwszego tygodnia funkcjonowania do organizacji przystąpiło około 200 osób.

Związkowa Alternatywa deklaruje, że jej organizacje będą koordynować działania. W związku z tym, że ustawa nie dopuszcza akcji strajkowych w KAS, związkowcy rozważają podjęcie strajków solidarnościowych z pracownikami administracji skarbowej.

AM

7 grudnia:

1921 - USA: Działacze anarchistyczni Nicola Sacco i Bartolomeo Vanzetti skazani na śmierć za rzekome zabójstwo.

1924 - W Lizbonie urodził się Mario Soares, polityk Portugalskiej Partii Socjalistycznej. W latach 1976-78 oraz 1983-85 obejmował urząd Premiera Rządu Portugalii, a w latach 1986-1996 prezydent Portugalii (dwie kadencje).

1928 - W East Oak Lane koło Filadelfii urodził się Noam Chomsky, współtwórca (wraz z Zelligiem Harrisem) gramatyki transformacyjno-generatywnej, lewicowy myśliciel, krytyk imperializmu.

1935 - III Kongres Stronnictwa Ludowego; postulaty wywłaszczenia majątków obszarniczych bez odszkodowania.

1990 - W Monachium zmarł na AIDS Horst Bienek, niemiecki pisarz, publicysta, tłumacz, reżyser filmowy, uczeń B. Brechta, więzień łagrów.

2002 - Demokratyczną Partię Lewicy utworzyli w Kutnie przedstawiciele lewicowych komitetów lokalnych, które powstały przed wyborami samorządowymi w tym samym roku na skutek konfliktów w Sojuszu Lewicy Demokratycznej