Czechy: Minimalna porażka partii Babiša, lewica poza parlamentem

[2021-10-11 10:03:25]

Po policzeniu wszystkich głosów na prowadzenie wysunęła się prawicowa koalicja SPOLU (ODS, KDU-ČSL oraz TOP 09) z poparciem 27,79 proc. Na drugim miejscu znalazła się partia ANO premiera Andreja Babiša z 27,13 proc. głosów. Przełoży się to jednak na 72 mandaty dla ANO i 71 dla SPOLU w 200-osobowej Izbie Poselskiej.

Na trzecim miejscu uplasowała się wspólna lista Piratów oraz STAN (Burmistrzowie i Niezależni) notująca 15,61 proc. poparcia (37 mandatów). W Izbie Poselskiej znajdą się także przedstawiciele antysystemowej i antyimigranckiej partii SPD (Wolność i Demokracja Bezpośrednia) Tomio Okamury, która uzyskała 9,57 proc. (20 mandatów).

Pod progiem wyborczym znaleźli się współrządzący dotąd z ANO socjaldemokraci. ČSSD uzyskało jedynie 4,65 proc. głosów. Po raz pierwszy od 1989 r. w Izbie Poselskiej zabraknie także komunistów – Komunistyczna Partia Czech i Moraw uzyskała tylko 3,6 proc. poparcia. Ugrupowanie to nie współtworzyło nigdy koalicji rządzącej, ale często wspierało rząd w ważnych głosowaniach.

Progu wyborczego nie przekroczyła także m.in. antykorupcyjna Přísaha (Obietnica) z 4,68 proc. poparcia, konserwatywna koalicja Trójkolorowi (2,76 proc.) oraz ultranacjonalistyczny Wolny Blok (1,33 proc.) oraz Zieloni (0,99 proc.).

W Czechach obowiązują trzy progi wyborcze do Izby Poselskiej – 5 proc. dla partii, 8 proc. dla koalicji dwupartyjnych oraz 11 proc. dla koalicji trójpartyjnych.

Wśród socjaldemokratów zaczęły się rozliczenia po fatalnym wyniku. Lider ugrupowania Jan Hamáček złożył już rezygnację z kierowania partią.

ea, wch

7 grudnia:

1921 - USA: Działacze anarchistyczni Nicola Sacco i Bartolomeo Vanzetti skazani na śmierć za rzekome zabójstwo.

1924 - W Lizbonie urodził się Mario Soares, polityk Portugalskiej Partii Socjalistycznej. W latach 1976-78 oraz 1983-85 obejmował urząd Premiera Rządu Portugalii, a w latach 1986-1996 prezydent Portugalii (dwie kadencje).

1928 - W East Oak Lane koło Filadelfii urodził się Noam Chomsky, współtwórca (wraz z Zelligiem Harrisem) gramatyki transformacyjno-generatywnej, lewicowy myśliciel, krytyk imperializmu.

1935 - III Kongres Stronnictwa Ludowego; postulaty wywłaszczenia majątków obszarniczych bez odszkodowania.

1990 - W Monachium zmarł na AIDS Horst Bienek, niemiecki pisarz, publicysta, tłumacz, reżyser filmowy, uczeń B. Brechta, więzień łagrów.

2002 - Demokratyczną Partię Lewicy utworzyli w Kutnie przedstawiciele lewicowych komitetów lokalnych, które powstały przed wyborami samorządowymi w tym samym roku na skutek konfliktów w Sojuszu Lewicy Demokratycznej