Słowenia: Prawicowy premier straci władzę

[2022-04-27 15:56:06]

W wyborach parlamentarnych, które odbyły się 24 kwietnia, na Ruch Wolności zagłosowało prawie 36 proc. wyborców. Rządząca dotąd prawicowa Słoweńska Partia Demokratyczna (SDS) uzyskała zaś 22,5 proc. głosów. Oznacza to, że urzędujący od 2020 r. premier Janez Janša, zwany "małym Orbanem" pożegna się ze stanowiskiem premiera.

Na kierowany przez powracającego do polityki menadżera i inżyniera Roberta Goloba Ruch Wolności zagłosowało 35,8 proc. wyborców.

Oprócz rządzącego dotąd SDS (22,5 proc. poparcia) w parlamencie znajdą się też chrześcijańscy demokraci z partii Nowa Słowenia (6,8 proc. poparcia), Socjaldemokraci (6,6 proc. poparcia) oraz Lewica (4,4 proc. poparcia). Próg wyborczy w Słowenii wynosi 4 proc.

Ruch Wolności do stworzenia większościowego rządu będzie potrzebował koalicjantów i naturalnymi kandydatami wydają się dwie partie lewicowe, które już przed wyborami wykluczyły zresztą jakąkolwiek współpracę z prawicą.

fot. Wikipedia Commons

Poszukuję
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona

4 grudnia:

1942 - Powstała ogólnokrajowa konspiracyjna Rada Pomocy Żydom (Żegota), na czele której stanął socjalista Julian Grobelny.

1944 - W Atenach krwawo stłumiono dwudniowe masowe demonstracje lewicy.

1975 - W Nowym Jorku zmarła Hannah Arendt, filozofka, publicystka, teoretyczka polityki.

1982 - Przyjęto nową konstytucję ChRL.

1986 - W Paryżu kolejna demonstracja setek tysięcy studentów i licealistów przeciwko forsowanemu przez prawicowy rząd projektowi zmian w szkolnictwie wyższym. Pochodzący z Magrebu student zginął pobity przez policję.

2006 - W Wagadugu zmarł Joseph Ki-Zerbo, historyk i polityk z Burkina Faso. W 1994 założył Partię Demokracji i Postępu/Partię Socjalistyczną.

2009 - Ukazał się ostatni numer "Trybuny".

2012 - Milo Đukanović (DPS) został po raz czwarty premierem.

2012 - Hage Geingob (SWAPO) został po raz drugi premierem Namibii.

2016 - W powtórzonej drugiej turze wyborów prezydenckich w Austrii Alexander Van der Bellen pokonał kandydata FPÖ Norberta Hofera.