Turcja: Wybory prezydenckie i parlamentarne

[2023-05-18 15:20:52]

14 maja odbyły się wybory prezydenckie i parlamentarne w Turcji. Najwyższa Komisja Wyborcza podała, że w elekcji prezydenckiej Recep Tayyip Erdoğan uzyskał 49,5% głosów, kandydat opozycji Kemal Kılıçdaroğlu – 44,9%, a antysystemowy i nacjonalistyczny Sinan Oğan – 5,2%. Rozstrzygnie się ona zatem dopiero w drugiej turze, w której 28 maja zmierzą się Erdoğan i Kılıçdaroğlu.

Jednocześnie wybierano również 600 posłów tureckiego jednoizbowego parlamentu. Czynne prawo wyborcze ma w tym kraju 64 mln osób, w tym niemal 5 mln zagłosowało po raz pierwszy.

10-procentowy próg przekroczyły trzy koalicje , tj. rządzący Sojusz Ludowy (49,46%), opozycyjny Sojusz Narodowy (35,02%) oraz kurdyjsko-lewicowy Sojusz Pracy i Wolności (10,54%).

Frekwencja była rekordowa i wyniosła ok. 88%.

Wyniki wyborów zaakceptowały wszystkie ugrupowania polityczne w kraju. Nie doszło do protestów społecznych

wch

PROTESTY ROZLEWAJĄ SIĘ W CAŁEJ EUROPIE – O CO WALCZĄ ROLNICY?
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 116 (blisko stacji metra Ratusz)
14 lutego 2024 (środa), godz. 18.30
Poszukuję
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona

25 lutego:

1944 - Powstała Centralizacja Stronnictw Demokratycznych, Socjalistycznych i Syndykalistycznych – porozumienie polityczne skupiające ugrupowania lewicowe: Robotniczą Partię Polskich Socjalistów, Polskie Stronnictwo Demokratyczne, Polską Ludową Akcję Niepod

1950 - Urodził się Néstor Kirchner, polityk argentyński, peronista o odchyleniu lewicowym, gubernator prowincji Santa Cruz; 2003-2007 prezydent Argentyny.

1984 - Ponad 500 osób zginęło w wyniku eksplozji ropociągu w mieście Cubatão w brazylijskim stanie São Paulo.

1986 - Prawicowy, filipiński dyktator Ferdinand Marcos został zmuszony do ucieczki z kraju. Funkcję prezydenta objęła liderka opozycji Corazon Aquino.

1993 - Pod zarzutem przyjęcia łapówki aresztowano Wojciecha Dobrzyńskiego, dyrektora biura Klubu Parlamentarnego Porozumienia Centrum.

1993 - Początek 48-godzinnego strajku generalnego w regionie łódzkim.

1994 - Żydowski osadnik Baruch Goldstein otworzył ogień do modlących się w Grocie Praojców w Hebronie Palestyńczyków, zabijając 29 osób.

1994 - Odbył się Kongres Jedności PPS, w wyniku którego scalono cztery odłamy partii (bez PPS Ikonowicza).

1996 - Kolejny Kongres Jedności PPS - ostateczne scalenie wszystkich partii używających nazwy PPS.

2013 - We Włoszech centrolewicowa koalicja wygrała przedterminowe wybory parlamentarne.