Belgia: Strajk nauczycieli

[2023-08-29 07:52:45]

Socjalistyczne i socjalliberalne związki zawodowe nauczycieli działające w Walonii rozpoczęły 28 sierpnia strajk.
Protest nauczycieli dotyczy wprowadzonych niedawno kontrowersyjnych przepisów, narzucających nauczycielom dodatkowe obowiązki w ramach „dokształcanie się”. 19 sierpnia zatwierdzone zostały przepisy, które w najbliższym czasie wprowadzą nowe wymagania wobec nauczycieli.
Nowe przepisy zakładają, że nauczyciele będą musieli osiągnąć konkretne wyniki w ramach ogólnie pojętego programu „dokształcania się”. Jego celem jest „rozwój umiejętności zawodowych nauczycieli, zwłaszcza młodych”.

Rozwój ten miałby następować w wyniku ukończenia specjalnego, spersonalizowanego kursu przez każdego nauczyciela. W przypadku braku współpracy lub nieosiągnięcia zamierzonych efektów wobec nauczyciela mogłaby zostać wszczęta procedura ewaluacji, która mogłaby skończyć się nawet zwolnieniem nauczyciela. Zasady dotyczące „dokształcania” nauczyciel mają wejść w życie w styczniu 2024 r.

Nauczyciele są niezadowoleni z nowych, wymagających przepisów, które nazywają „administracyjnym brzemieniem”, wystosowanym wobec swojej grupy zawodowej. Zapowiadają, że ich strajk potrwa od dziś, do momentu, kiedy kontrowersyjne przepisy zostaną anulowane.

Walońscy nauczyciele domagają się też zmniejszenia liczby dzieci w klasach, ogólnej poprawy jakości edukacji oraz synchronizacji kalendarza edukacji wyższej z kalendarzem używanym na pozostałych szczeblach oświaty.

Waldemar Chamala

PROTESTY ROZLEWAJĄ SIĘ W CAŁEJ EUROPIE – O CO WALCZĄ ROLNICY?
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 116 (blisko stacji metra Ratusz)
14 lutego 2024 (środa), godz. 18.30
Poszukuję
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona

25 lutego:

1944 - Powstała Centralizacja Stronnictw Demokratycznych, Socjalistycznych i Syndykalistycznych – porozumienie polityczne skupiające ugrupowania lewicowe: Robotniczą Partię Polskich Socjalistów, Polskie Stronnictwo Demokratyczne, Polską Ludową Akcję Niepod

1950 - Urodził się Néstor Kirchner, polityk argentyński, peronista o odchyleniu lewicowym, gubernator prowincji Santa Cruz; 2003-2007 prezydent Argentyny.

1984 - Ponad 500 osób zginęło w wyniku eksplozji ropociągu w mieście Cubatão w brazylijskim stanie São Paulo.

1986 - Prawicowy, filipiński dyktator Ferdinand Marcos został zmuszony do ucieczki z kraju. Funkcję prezydenta objęła liderka opozycji Corazon Aquino.

1993 - Pod zarzutem przyjęcia łapówki aresztowano Wojciecha Dobrzyńskiego, dyrektora biura Klubu Parlamentarnego Porozumienia Centrum.

1993 - Początek 48-godzinnego strajku generalnego w regionie łódzkim.

1994 - Żydowski osadnik Baruch Goldstein otworzył ogień do modlących się w Grocie Praojców w Hebronie Palestyńczyków, zabijając 29 osób.

1994 - Odbył się Kongres Jedności PPS, w wyniku którego scalono cztery odłamy partii (bez PPS Ikonowicza).

1996 - Kolejny Kongres Jedności PPS - ostateczne scalenie wszystkich partii używających nazwy PPS.

2013 - We Włoszech centrolewicowa koalicja wygrała przedterminowe wybory parlamentarne.