Częstochowa: Przemarsz ONR

[2005-11-12 20:22:56]

11 Listopada około 100 członków ONR z różnych miast przemaszerowało głównymi ulicami Częstochowy.

Wznoszono okrzyki: "Polska dla Polaków!", "Nasze ulice, nasze kamienice!". Przeważały hasła jawnie antysemickie: "Tu jest Polska, nie Izrael!", "Żydzi z Polski precz!" i "Znajdzie się kij na żydowski ryj!".

Zabezpieczające przemarsz liczne patrole policji i straży miejskiej nie interweniowały.

Tydzień wcześniej o uniemożliwienie przemarszu bezskutecznie apelowali do władz miasta częstochowscy Młodzi Socjaliści, wskazując na groźbę wywołania ekscesów przez bojówkarzy ONR.

Zdominowany przez prawicę urząd miasta wydał zgodę na przemarsz. Jego rzecznik Ireneusz Leśnikowski twierdzi, że jego organizatorzy wprowadzili urzędników w błąd: Do Urzędu zgłosiła się osoba prywatna prosząc o zezwolenie na uczczenie w ten sposób dnia 11 Listopada. Z katedry na cmentarz miało się udać kilkadziesiąt osób. O tym, że są to działacze ONR nie poinformowano we wniosku.
Rzecznik miasta, brylujący codziennie na internetowym forum dyskusyjnym lokalnego wydania "Gazety Wyborczej", doskonale wiedział o charakterze przemarszu i prowieniencji jego organizatorów. Utrzymywał, że do niego nie dojdzie. Jak to się więc stało, że reprezentacyjnymi ulicami Częstochowy, w błysku fleszów, przemaszerowała stuosobowa zgraja wygolonych bojówkarzy, nawołując do rozprawienia się z Żydami? Jak to się dzieje, że prawicowe władze polskich miast, tak bojaźliwe i zapobiegliwe wobec Parad Równości, wykazują się niezwykłą wprost tolerancją wobec skrajnej prawicy? Jak to jest, że policja nierzadko brutalna wobec pokojowych manifestacji anarchistów, których coraz częściej zatrzymuje się w aresztach i karze wysokimi grzywnami, z tak wielką wyrozumiałością wysłuchuje rasistowskich wezwań do przemocy?

Józef Bieniek

Weekend z Dąbrowszczakami we Wrocławiu
Wrocław, Possitive Day, ul. Bogusławkiego 41
23-25.08.2019
Lewica na Śląsku
Siemianowice Śl., ul. Topolowa 1a
20 sierpnia (wtorek), godz. 18.00
Cieszyn: Polska mniejszych i średnich miast
Świetlica Krytyki Politycznej "Na Granicy" w Cieszynie, ul. Przykopa 20
30 sierpnia (piątek), godz. 18.00-20.00

20 sierpnia:

1618 - Król Zygmunt III Waza wydał dekret zabraniający drukowania i sprzedaży antysemickiego dzieła "Zwierciadło Korony Polskiej" S. Miczyńskiego, które przyczyniło się do pogromu Żydów w Krakowie.

1940 - Meksyk: Na rozkaz Stalina agent NKWD Ramon Mercader dokonał zamachu na Lwa Trockiego.

1944 - W Pokrytkach k. Mławy oddziały Armii Ludowej stoczyły największą bitwę partyzancką na wcielonych do Rzeszy ziemiach polskich.

1952 - Zmarł Kurt Schumacher, jeden z przywódców powojennej SPD.

1955 - Wybuchły kilkudniowe antyfrancuskie zamieszki w Algierii i Maroku, w których zginęło ponad 500 osób.