Częstochowa: Przemarsz ONR

[2005-11-12 20:22:56]

11 Listopada około 100 członków ONR z różnych miast przemaszerowało głównymi ulicami Częstochowy.

Wznoszono okrzyki: "Polska dla Polaków!", "Nasze ulice, nasze kamienice!". Przeważały hasła jawnie antysemickie: "Tu jest Polska, nie Izrael!", "Żydzi z Polski precz!" i "Znajdzie się kij na żydowski ryj!".

Zabezpieczające przemarsz liczne patrole policji i straży miejskiej nie interweniowały.

Tydzień wcześniej o uniemożliwienie przemarszu bezskutecznie apelowali do władz miasta częstochowscy Młodzi Socjaliści, wskazując na groźbę wywołania ekscesów przez bojówkarzy ONR.

Zdominowany przez prawicę urząd miasta wydał zgodę na przemarsz. Jego rzecznik Ireneusz Leśnikowski twierdzi, że jego organizatorzy wprowadzili urzędników w błąd: Do Urzędu zgłosiła się osoba prywatna prosząc o zezwolenie na uczczenie w ten sposób dnia 11 Listopada. Z katedry na cmentarz miało się udać kilkadziesiąt osób. O tym, że są to działacze ONR nie poinformowano we wniosku.
Rzecznik miasta, brylujący codziennie na internetowym forum dyskusyjnym lokalnego wydania "Gazety Wyborczej", doskonale wiedział o charakterze przemarszu i prowieniencji jego organizatorów. Utrzymywał, że do niego nie dojdzie. Jak to się więc stało, że reprezentacyjnymi ulicami Częstochowy, w błysku fleszów, przemaszerowała stuosobowa zgraja wygolonych bojówkarzy, nawołując do rozprawienia się z Żydami? Jak to się dzieje, że prawicowe władze polskich miast, tak bojaźliwe i zapobiegliwe wobec Parad Równości, wykazują się niezwykłą wprost tolerancją wobec skrajnej prawicy? Jak to jest, że policja nierzadko brutalna wobec pokojowych manifestacji anarchistów, których coraz częściej zatrzymuje się w aresztach i karze wysokimi grzywnami, z tak wielką wyrozumiałością wysłuchuje rasistowskich wezwań do przemocy?

Józef Bieniek

11 grudnia:

1856 - W Gudałowce urodził Gieorgij Plechanow, rosyjski rewolucjonista i teoretyk marksizmu.

1917 - Litwa ogłosiła niepodległość.

1922 - Urodziła się Grace Paley, amerykańska pisarka, poetka i działaczka pacyfistyczna. Potępiała interwencję wojsk amerykańskich w Wietnamie oraz militaryzację USA i rozwój broni atomowej.

1936 - Rząd RP wydał oficjalny zakaz wywozu broni i wyjazdu ochotników do Hiszpanii.

1946 - Powstał UNICEF.

1981 - Salwador: Około 900 osób zginęło podczas dokonanej przez żołnierzy prawicowej junty masakry w El Mozote.

1996 - Japonia: Zakończono negocjacje ws. traktatu nt. zmian klimatycznych (protokół z Kioto).