Częstochowa: Policja o przemarszu ONR

[2005-11-25 14:30:17]

Dopiero wczoraj redakcja lewica.pl otrzymała od częstochowskiej policji odpowiedź na pytania dotyczące przemarszu ONR przez to miasto 11 listopada, o którym pisaliśmy w newsie Częstochowa: Przemarsz ONR.

Nadkomisarz Joanna Lazar, oficer prasowy Komendy Miejskiej Policji w Częstochowie, napisała w mailu, że: Wniosek o przeprowadzenie zgromadzenia przedstawił przedstawiciel ONR. Właściwa jednostka samorządowa wyrażając zgodę na zgromadzenie zobowiązała Policję do zabezpieczenia zgromadzenia. W myśl wszystkich przepisów - w tym ustawy o zgromadzeniach, to zgromadzenie było legalne.

Stwierdziła, że w trakcie przemarszu policjanci nie odnotowali żadnych "naruszeń prawa".

Nadmieniła też że: "Jeżeli czyjeś dobra osobiste lub prawa zostały naruszone np. głoszonymi hasłami zawsze mógł złożyć stosowne zawiadomienie do Prokuratury".
Okazuje się, że skandowanie na ulicy haseł jawnie nawołujących do rozprawy w mniejszościami narodowymi w rodzaju: "Znajdzie się kij na żydowski ryj!", nie stanowi w Częstochowie "naruszenia prawa". Urząd Miasta zezwolił, a policja ochraniała przemarsz grupy osobników łamiących Art. 13 Kontytucji RP i artykuły 256. i 257. Kodeksu Karnego.

Przy okazji wyszło na jaw kłamstwo rzecznika częstochowskiego magistratu, który w wywiadzie dla "Dziennika Zachodniego" biadolił, że Urząd Miasta został wprowdzony przez organizatorów przemarszu w błąd.

Mamy teraz pełną jasność po czyjej stronie lokują swoje sympatie władze miasta i częstochowska policja. Ciekawe czy w przypadku prób zorganizowania w Częstochowie Parady Równości byliby równie wyrozumiali?

Weekend z Dąbrowszczakami we Wrocławiu
Wrocław, Possitive Day, ul. Bogusławkiego 41
23-25.08.2019
Lewica na Śląsku
Siemianowice Śl., ul. Topolowa 1a
20 sierpnia (wtorek), godz. 18.00
Cieszyn: Polska mniejszych i średnich miast
Świetlica Krytyki Politycznej "Na Granicy" w Cieszynie, ul. Przykopa 20
30 sierpnia (piątek), godz. 18.00-20.00

22 sierpnia:

1974 - W Krakowie zmarł Eugeniusz Kwiatkowski, działacz gospodarczy, polityk, inż. chemik. Przyczynił się do rozwoju polskiego przemysłu i gospodarki morskiej.

1994 - Holandia: Socjaldemokrata Wim Kok (PvdA) został premierem.

2007 - Zmarła Grace Paley, amerykańska pisarka, poetka i działaczka pacyfistyczna. Potępiała interwencję wojsk amerykańskich w Wietnamie oraz militaryzację USA i rozwój broni atomowej.

2011 - Zmarł Jack Layton, lider socjaldemokratycznej Nowej Demokratycznej Partii Kanady (NDP).