Rząd dla głodnych dzieci

[2001-12-12 14:32:48]

We wtorek koalicyjny rząd podjął decyzję o przeznaczeniu 160 mln zł z rezerwy celowej na realizację programu dożywiania dzieci w szkołach. Według planów dożywianiem ma zostać objęte 700 tys. uczniów w wieku 7-16 lat. Program zakłada jeden ciepły posiłek dziennie dla wszystkich objętych nim dzieci przez cały rok szkolny. 10% z zarezerwowanej sumy ma zostać przeznaczone na odtworzenie sieci stołówek szkolnych.

(PAP)
Choć jestem młodym człowiekiem, to okres mojej edukacji szkolnej przypadł na lata 80-te. Pamiętam jak dziś, sytuację w której jeden z uczniów w naszej szkole zasłabł, jak się później okazało z niedożywienia. Do szkoły zostali wezwani rodzice w celu złożenia wyjaśnień. W tamtym okresie, przynajmniej w moim regionie sytuacja, w której dzieciak nie miał drugiego śniadania, była wielką rzadkością i nie do pomyślenia. Wczoraj w wydaniu wiadmości na TVN w komentarzu, dziennikarz relacjonujący decyzję rządu zasugerował, że jest ona elementem gry na pokaz. No cóż, takie komentarze są typowe dla środowisk liberalnych. W ich ustroju nie ma głodu, niezależnie od istniejącej rzeczywistości.

Tomasz Ciborowski

Zapraszam

22 maja:

1885 - W Paryżu zmarł Victor Hugo, francuski pisarz, poeta, dramaturg i polityk o postępowych poglądach.

1885 - Urodził się Giacomo Matteotti, sekretarz generalny Włoskiej Partii Socjalistycznej. Zamordowany przez faszystów.

1922 - Urodził się José Craveirinha, mozambicki dziennikarz i poeta tworzący w jęz. portugalskim uważany za największego poetę Mozambiku. Działał w lewicowym ruchu FRELIMO, walczącym o niepodległość Mozambiku.

1928 - We lwowskim procesie przywódcy Białoruskiej Robotniczo-Włościańskiej "Hromady" zostali skazani na wyroki wieloletniego więzienia.

1942 - W Warszawie zmarł Adam Próchnik, przewodniczący KC Polskich Socjalistów, działacz oświatowy, historyk.

2005 - W Atenach zmarł Charilaos Florakis, grecki działacz komunistyczny.

2005 - Wybory prezydenckie w Mongolii wygrał Nambaryn Enchbajar, kandydat lewicowej Mongolskiej Partii Ludowo-Rewolucyjnej.

2015 - W Irlandii jako pierwszym kraju na świecie zalegalizowano małżeństwa osób tej samej płci poprzez referendum.