Rząd dla głodnych dzieci

[2001-12-12 14:32:48]

We wtorek koalicyjny rząd podjął decyzję o przeznaczeniu 160 mln zł z rezerwy celowej na realizację programu dożywiania dzieci w szkołach. Według planów dożywianiem ma zostać objęte 700 tys. uczniów w wieku 7-16 lat. Program zakłada jeden ciepły posiłek dziennie dla wszystkich objętych nim dzieci przez cały rok szkolny. 10% z zarezerwowanej sumy ma zostać przeznaczone na odtworzenie sieci stołówek szkolnych.

(PAP)
Choć jestem młodym człowiekiem, to okres mojej edukacji szkolnej przypadł na lata 80-te. Pamiętam jak dziś, sytuację w której jeden z uczniów w naszej szkole zasłabł, jak się później okazało z niedożywienia. Do szkoły zostali wezwani rodzice w celu złożenia wyjaśnień. W tamtym okresie, przynajmniej w moim regionie sytuacja, w której dzieciak nie miał drugiego śniadania, była wielką rzadkością i nie do pomyślenia. Wczoraj w wydaniu wiadmości na TVN w komentarzu, dziennikarz relacjonujący decyzję rządu zasugerował, że jest ona elementem gry na pokaz. No cóż, takie komentarze są typowe dla środowisk liberalnych. W ich ustroju nie ma głodu, niezależnie od istniejącej rzeczywistości.

Tomasz Ciborowski

Dlaczego młodziez nie głosuje na lewicę ?
Wrocław, ul Kołłątaja 31
28 marca (czwartek), godz. 18.00.
Zapraszam

19 marca:

1844 - Urodziła się Minna Canth, dramatopisarka fińska; akcenty krytyki społecznej oraz problem równouprawnienia kobiet.

1900 - Urodził się Frédéric Joliot-Curie, francuski fizyk, laureat Nagrody Nobla w dziedzinie chemii, członek Francuskiej Partii Komunistycznej.

1965 - Jacek Kuroń i Karol Modzelewski ogłosili list otwarty skierowany do działaczy partyjnych PZPR i młodzieży ZMS.

1993 - Sejm odrzucił Program Powszechnej Prywatyzacji.

2007 - W katastrofie górniczej w kopalni "Uljanowskaja" w Rosji zginęło 108 górników.

2017 - Frank-Walter Steinmeier (SPD) objął urząd prezydenta Niemiec.