Rząd dla głodnych dzieci

[2001-12-12 14:32:48]

We wtorek koalicyjny rząd podjął decyzję o przeznaczeniu 160 mln zł z rezerwy celowej na realizację programu dożywiania dzieci w szkołach. Według planów dożywianiem ma zostać objęte 700 tys. uczniów w wieku 7-16 lat. Program zakłada jeden ciepły posiłek dziennie dla wszystkich objętych nim dzieci przez cały rok szkolny. 10% z zarezerwowanej sumy ma zostać przeznaczone na odtworzenie sieci stołówek szkolnych.

(PAP)
Choć jestem młodym człowiekiem, to okres mojej edukacji szkolnej przypadł na lata 80-te. Pamiętam jak dziś, sytuację w której jeden z uczniów w naszej szkole zasłabł, jak się później okazało z niedożywienia. Do szkoły zostali wezwani rodzice w celu złożenia wyjaśnień. W tamtym okresie, przynajmniej w moim regionie sytuacja, w której dzieciak nie miał drugiego śniadania, była wielką rzadkością i nie do pomyślenia. Wczoraj w wydaniu wiadmości na TVN w komentarzu, dziennikarz relacjonujący decyzję rządu zasugerował, że jest ona elementem gry na pokaz. No cóż, takie komentarze są typowe dla środowisk liberalnych. W ich ustroju nie ma głodu, niezależnie od istniejącej rzeczywistości.

Tomasz Ciborowski

Weekend z Dąbrowszczakami we Wrocławiu
Wrocław, Possitive Day, ul. Bogusławkiego 41
23-25.08.2019
Lewica na Śląsku
Siemianowice Śl., ul. Topolowa 1a
20 sierpnia (wtorek), godz. 18.00
Cieszyn: Polska mniejszych i średnich miast
Świetlica Krytyki Politycznej "Na Granicy" w Cieszynie, ul. Przykopa 20
30 sierpnia (piątek), godz. 18.00-20.00

20 sierpnia:

1618 - Król Zygmunt III Waza wydał dekret zabraniający drukowania i sprzedaży antysemickiego dzieła "Zwierciadło Korony Polskiej" S. Miczyńskiego, które przyczyniło się do pogromu Żydów w Krakowie.

1940 - Meksyk: Na rozkaz Stalina agent NKWD Ramon Mercader dokonał zamachu na Lwa Trockiego.

1944 - W Pokrytkach k. Mławy oddziały Armii Ludowej stoczyły największą bitwę partyzancką na wcielonych do Rzeszy ziemiach polskich.

1952 - Zmarł Kurt Schumacher, jeden z przywódców powojennej SPD.

1955 - Wybuchły kilkudniowe antyfrancuskie zamieszki w Algierii i Maroku, w których zginęło ponad 500 osób.