Międzynarodowy Dzień Kobiet

[2006-03-08 01:29:14]

Dzisiaj po raz 96 obchodzimy Międzynarodowy Dzień Kobiet. Został on ustanowiony na Zjeździe Kobiet Socjalistek w Kopenhadze w roku 1910.

Upamiętnia on demonstracje amerykańskich robotnic, które w 1908 roku domagały się praw pracowniczych i prawa głosu, występując pod hasłem "chleba i róż".

Pierwsze demonstracje z okazji Międzynarodowego Dnia Kobiet obyły się 8 marca 1911 roku w Nemczech i Austrii. Organizował je ruch związkowy i socjalistyczny.

Od tego czasu 8 marca to dzień demonstracji przeciwko dyskryminacji kobiet.
Wszystkim czytelniczkom (i nie tylko) składam najlepsze życzenia z okazji Międzynarodowego Dnia Kobiet.

Szczególne życzenia składam prawdziwym feministkom, działającym podobnie do kobiet które demonstrowały w roku 1908 - kobietom walczącym o swoje prawa w miejscach pracy, wspierającym protesty pracownicze, walczącym o prawo do godnego mieszkania lokatorkom, czy działaczkom ruchów antysystemowej lewicy.

Piotr Ciszewski

A ja życzę wszystkim kobietom, nie tylko feministkom, żeby wreszcie mężczyźni przestali nam dyktować, co znaczy być "prawdziwą" kobietą lub feministką. Naprawdę wiemy to lepiej, jak zresztą mnóstwo innych rzeczy.

Ponadto wszystkim kobietom życzę nastania sprawiedliwości społecznej, końca męskiej dominacji i upadku prawicowych hierarchii, prowadzących do ciemnoty i autorytaryzmu. Czyli, mówiąc po ludzku, życzę udanego życia, w którym ekonomiczne przetrwanie nie nastręcza trudności, seks i ewentualne macierzyństwo przynoszą radość i nic nie zakłóca swobodnego samorozwoju.

Katarzyna Szumlewicz

Konferencja "Kto zagraża pokojowi?"
Wrocław
29 września (sobota)

18 września:

1809 - Urodził się Armand Barbès, rewolucjonista francuski. W 1839 raz z Luisem Blanqui stanął na czele krwawo stłumionego powstania w Paryżu.

1919 - Holandia przyznała kobietom prawa wyborcze.

1934 - ZSRR wstąpił do Ligi Narodów.

1981 - We Francji została zniesiona kara śmierci.

1998 - Rozpoczęcie obrad XXXV Kongresu PPS; Piotr Ikonowicz przewodniczącym RN; Jan Mulak Honorowym Przewodniczącym PPS.

2005 - W wyborach parlamentarnych w Niemczech koalicja CDU/CSU zdobyła 35,2% (225 mandatów), SPD - 34,3% (222), FDP - 9,8% (61), Partia Lewicy - 8,7% (54), Zieloni - 8,1% (51).