Międzynarodowy Dzień Kobiet

[2006-03-08 01:29:14]

Dzisiaj po raz 96 obchodzimy Międzynarodowy Dzień Kobiet. Został on ustanowiony na Zjeździe Kobiet Socjalistek w Kopenhadze w roku 1910.

Upamiętnia on demonstracje amerykańskich robotnic, które w 1908 roku domagały się praw pracowniczych i prawa głosu, występując pod hasłem "chleba i róż".

Pierwsze demonstracje z okazji Międzynarodowego Dnia Kobiet obyły się 8 marca 1911 roku w Nemczech i Austrii. Organizował je ruch związkowy i socjalistyczny.

Od tego czasu 8 marca to dzień demonstracji przeciwko dyskryminacji kobiet.
Wszystkim czytelniczkom (i nie tylko) składam najlepsze życzenia z okazji Międzynarodowego Dnia Kobiet.

Szczególne życzenia składam prawdziwym feministkom, działającym podobnie do kobiet które demonstrowały w roku 1908 - kobietom walczącym o swoje prawa w miejscach pracy, wspierającym protesty pracownicze, walczącym o prawo do godnego mieszkania lokatorkom, czy działaczkom ruchów antysystemowej lewicy.

Piotr Ciszewski

A ja życzę wszystkim kobietom, nie tylko feministkom, żeby wreszcie mężczyźni przestali nam dyktować, co znaczy być "prawdziwą" kobietą lub feministką. Naprawdę wiemy to lepiej, jak zresztą mnóstwo innych rzeczy.

Ponadto wszystkim kobietom życzę nastania sprawiedliwości społecznej, końca męskiej dominacji i upadku prawicowych hierarchii, prowadzących do ciemnoty i autorytaryzmu. Czyli, mówiąc po ludzku, życzę udanego życia, w którym ekonomiczne przetrwanie nie nastręcza trudności, seks i ewentualne macierzyństwo przynoszą radość i nic nie zakłóca swobodnego samorozwoju.

Katarzyna Szumlewicz

Jaka Polska po POPiSie?
Wrocław. Tajne Komplety, przejście Garncarskie 2
27 czerwca (czwartek), godz. 17.30-19.30

19 czerwca:

1782 - Urodził się Hugues-Félicité-Robert de Lamennais, francuski filozof, pisarz polityczny, ksiądz; rzecznik odnowy Kościoła katolickiego, teoretyk socjalizmu chrześcijańskiego, zwolennik rewolucji społecznej, 1841 zerwał z Kościołem i poświęcił się polityce.

1790 - Zniesienie tytułów i dziedzicznego szlachectwa we Francji

1935 - Początek masowych strajków protestacyjnych przeciwko narzuconej przez sanacyjną większość sejmową nowej ordynacji wyborczej do parlamentu. Akcję prowadziły PPS, KCZZ, KPP i partie socjalistyczne mniejszości narodowych.

1937 - Julian Leszczyński-Leński, sekretarz generalny KPP, członek prezydium Komitetu Wykonawczego Międzynarodówki Komunistycznej, uczestnik rewolucji październikowej na wezwanie Stalina przybywa z Paryża do Moskwy, niebawem aresztowany i zabity.

1957 - Urodziła się Anna Lindt, szwedzka polityk socjaldemokratyczna. Minister środowiska w latach 1994–1998 i minister spraw zagranicznych w rządzie Görana Perssona w latach 1998-2003. Zamordowana.

1993 - Zakończył się dwutygodniowy strajk górników ukraińskich, który objął ponad 1 mln pracowników w 214 kopalniach węgla.

2007 - Pielęgniarki rozpoczęły protest pod Kancelarią Prezesa Rady Ministrów. Cztery z nich zaczęły okupować budynek, co doprowadziło do powstania Białego Miasteczka.