SDPL złożyła kwiaty na grobie Ferdynanda Lassalle’a

[2006-04-28 17:37:18]

Z okazji zbliżającego się Międzynarodowego Święta Ludzi Pracy przedstawiciele Socjaldemokracji Polskiej złożyli kwiaty na grobie twórcy pierwszej partii robotniczej Ferdynanda Lassalle’a (1825-1864).

W uroczystości na zabytkowym Cmentarzu Żydowskim przy ul. Ślężnej we Wrocławiu uczestniczyli także reprezentanci Zielonych 2004. Ponad sto lat temu robotnicy z Chicago – zamiast dalej zaciskać pasa – zacisnęli pięści i wyszli na ulice, aby upomnieć się o swoje prawa: prawo do godnego życia, godnej pracy i godnej zapłaty. Od tamtej pory 1 Maja jest dniem, kiedy na całym świecie pracownicy, związkowcy i działacze lewicy upominają się o społeczną sprawiedliwość i międzyludzką solidarność. Socjaldemokracja Polska oddaje dziś hołd Ferdynandowi Lassalle’owi, wrocławianinowi, założycielowi pierwszej partii robotniczej, twórcy niemieckiej socjaldemokracji. Idee i postulaty, o które walczył Lassalle oraz chicagowscy robotnicy są do dziś aktualne. Współczesny świat wciąż zmaga się z plagami nędzy i głodu, powiększa się przepaść między bogatą Północą i biednym Południem, neoliberalny model globalizacji pozbawia coraz szersze rzesze ludzi podstawowych praw socjalnych. Na lewicy spoczywa obowiązek wypracowania skutecznych rozwiązań tych problemów. Musimy konsekwentnie kontynuować ponadstuletnie tradycje międzynarodowego ruchu robotniczego w walce o sprawiedliwość społeczną, równość i demokrację. Niech się święci 1 Maja!powiedział do zebranych wiceprzewodniczący SDPL Michał Syska.

Po zakończeniu uroczystości członek władz krajowych SDPL Szymon Szewrański przedstawił przybyłym dziennikarzom inicjatywę powołania we Wrocławiu Ośrodka Myśli Społecznej im. F. Lassalla’a.

Marcin Rzepecki

1 czerwca:

1906 - W Wielkim Księstwie Finlandii wprowadzono prawo wyborcze dla kobiet.

1934 - W odwecie za ostrzelanie lokalu PPS na Woli młodzi socjaliści zaatakowali grupę członków ONR, zrywając im odznaki organizacyjne - tzw. szczerbce.

1983 - W Berlinie zmarła Anna Seghers, niemiecka pisarka, komunistka.

2014 - Były lewicowy partyzant z FMLN Salvador Sánchez Cerén został prezydentem Salwadoru.

2015 - Ameenah Gurib-Fakim jako pierwsza kobieta została wybrana na urząd prezydenta Mauritiusa.

2018 - Giuseppe Conte został premierem Włoch.