Unia Pracy o sytuacji pracowników i Polsce w UE

[2006-05-03 13:48:43]

1 maja na uroczystym posiedzeniu zebrała się Rada Krajowa Unii Pracy. Owocem obrad są dwie uchwały - o sytuacji pracowników oraz o bilansie dwóch lat członkostwa Polski w Unii Europejskiej.

W pierwszej uchwale politycy Unii Pracy zauważają, że robotnicy - którzy byli inicjatorami zmian politycznych przed 17 laty - nie są beneficjentami przemian i rozwoju polskiej gospodarki. Różnice między wynagrodzeniami pracowników a menedżerów - zdaniem UP - "dawno przekroczyły granice zwykłej przyzwoitości", a prawa pracownicze i związkowe są łamane.

Za przyczynę tego stanu rzeczy Unia Pracy uważa politykę neoliberalną, prowadzoną niezmiennie od 17 lat przez wszystkie rządy - w tym także poprzednie rządy SLD, jak i obecne rządy PiS. Możliwości zmiany tej polityki działacze Unii upatrują w przejęciu władzy przez ugrupowania "autentycznie lewicowe".

Warunkiem wstępnym jest wiarygodna „naprawa na lewicy”. Unia Pracy w sposób zdeterminowany podjęła ten wysiłek. Jesteśmy też gotowi podjąć współdziałanie ze wszystkimi środowiskami politycznymi i związkowymi, które rzeczywiście zamierzają dopominać się o prawa pracownicze. Proponujemy porozumienie się wokół zasadniczych, ale konkretnych kwestii. Nie będziemy jednak uczestniczyć w żadnym porozumieniu, które będzie zmierzało do instrumentalnego traktowania postulatów programowych - czytamy w uchwale Rady Krajowej UP. Takie porozumienie programowe powinno - zdaniem UP - obejmować postulaty: wzmocnienia funkcji redystrybucyjnej podatków, korektę reformy ubezpieczeń, program walki z bezrobociem obejmujący ulgi podatkowe dla przedsiębiorców zatrudniających nowych pracowników, zwiększenie nakładów na publiczną opiekę zdrowia oraz stworzenie nowej regulacji prawnej dotyczącej kwestii partycypacji pracowniczej.

W drugiej uchwale Unia Pracy pozytywnie oceniła bilans dwóch lat członkostwa Polski w Unii Europejskiej. Partia zaznaczyła jednak, że Polska nie powinna blokować procesu dalszej integracji europejskiej. Nie powinna także działać na rzecz osłabienia socjalnego charakteru zjednoczonej Europy.

Unia Pracy postuluje natomiast podjęcie przez Polskę działań na rzecz walki z unijną biurokracją oraz przeprowadzenie w kraju publicznej debaty na temat ewentualnego wstąpienia do strefy euro. Działacze UP skrytykowali także rząd PiS za prowadzenie złej polityki wobec Unii Europejskiej. Nieudolność, niedostateczne kwalifikacje i niefortunne wypowiedzi przedstawicieli władz, ukształtowały opinie o Polsce jako kraju skrajnie eurosceptycznym i zaściankowym - czytamy w uchwale Rady Krajowej.

Bartłomiej Kacper Przybylski

Zapraszam

22 maja:

1885 - W Paryżu zmarł Victor Hugo, francuski pisarz, poeta, dramaturg i polityk o postępowych poglądach.

1885 - Urodził się Giacomo Matteotti, sekretarz generalny Włoskiej Partii Socjalistycznej. Zamordowany przez faszystów.

1922 - Urodził się José Craveirinha, mozambicki dziennikarz i poeta tworzący w jęz. portugalskim uważany za największego poetę Mozambiku. Działał w lewicowym ruchu FRELIMO, walczącym o niepodległość Mozambiku.

1928 - We lwowskim procesie przywódcy Białoruskiej Robotniczo-Włościańskiej "Hromady" zostali skazani na wyroki wieloletniego więzienia.

1942 - W Warszawie zmarł Adam Próchnik, przewodniczący KC Polskich Socjalistów, działacz oświatowy, historyk.

2005 - W Atenach zmarł Charilaos Florakis, grecki działacz komunistyczny.

2005 - Wybory prezydenckie w Mongolii wygrał Nambaryn Enchbajar, kandydat lewicowej Mongolskiej Partii Ludowo-Rewolucyjnej.

2015 - W Irlandii jako pierwszym kraju na świecie zalegalizowano małżeństwa osób tej samej płci poprzez referendum.