Unia Pracy o sytuacji pracowników i Polsce w UE

[2006-05-03 13:48:43]

1 maja na uroczystym posiedzeniu zebrała się Rada Krajowa Unii Pracy. Owocem obrad są dwie uchwały - o sytuacji pracowników oraz o bilansie dwóch lat członkostwa Polski w Unii Europejskiej.

W pierwszej uchwale politycy Unii Pracy zauważają, że robotnicy - którzy byli inicjatorami zmian politycznych przed 17 laty - nie są beneficjentami przemian i rozwoju polskiej gospodarki. Różnice między wynagrodzeniami pracowników a menedżerów - zdaniem UP - "dawno przekroczyły granice zwykłej przyzwoitości", a prawa pracownicze i związkowe są łamane.

Za przyczynę tego stanu rzeczy Unia Pracy uważa politykę neoliberalną, prowadzoną niezmiennie od 17 lat przez wszystkie rządy - w tym także poprzednie rządy SLD, jak i obecne rządy PiS. Możliwości zmiany tej polityki działacze Unii upatrują w przejęciu władzy przez ugrupowania "autentycznie lewicowe".

Warunkiem wstępnym jest wiarygodna „naprawa na lewicy”. Unia Pracy w sposób zdeterminowany podjęła ten wysiłek. Jesteśmy też gotowi podjąć współdziałanie ze wszystkimi środowiskami politycznymi i związkowymi, które rzeczywiście zamierzają dopominać się o prawa pracownicze. Proponujemy porozumienie się wokół zasadniczych, ale konkretnych kwestii. Nie będziemy jednak uczestniczyć w żadnym porozumieniu, które będzie zmierzało do instrumentalnego traktowania postulatów programowych - czytamy w uchwale Rady Krajowej UP. Takie porozumienie programowe powinno - zdaniem UP - obejmować postulaty: wzmocnienia funkcji redystrybucyjnej podatków, korektę reformy ubezpieczeń, program walki z bezrobociem obejmujący ulgi podatkowe dla przedsiębiorców zatrudniających nowych pracowników, zwiększenie nakładów na publiczną opiekę zdrowia oraz stworzenie nowej regulacji prawnej dotyczącej kwestii partycypacji pracowniczej.

W drugiej uchwale Unia Pracy pozytywnie oceniła bilans dwóch lat członkostwa Polski w Unii Europejskiej. Partia zaznaczyła jednak, że Polska nie powinna blokować procesu dalszej integracji europejskiej. Nie powinna także działać na rzecz osłabienia socjalnego charakteru zjednoczonej Europy.

Unia Pracy postuluje natomiast podjęcie przez Polskę działań na rzecz walki z unijną biurokracją oraz przeprowadzenie w kraju publicznej debaty na temat ewentualnego wstąpienia do strefy euro. Działacze UP skrytykowali także rząd PiS za prowadzenie złej polityki wobec Unii Europejskiej. Nieudolność, niedostateczne kwalifikacje i niefortunne wypowiedzi przedstawicieli władz, ukształtowały opinie o Polsce jako kraju skrajnie eurosceptycznym i zaściankowym - czytamy w uchwale Rady Krajowej.

Bartłomiej Kacper Przybylski

Weekend z Dąbrowszczakami we Wrocławiu
Wrocław, Possitive Day, ul. Bogusławkiego 41
23-25.08.2019
Lewica na Śląsku
Siemianowice Śl., ul. Topolowa 1a
20 sierpnia (wtorek), godz. 18.00
Cieszyn: Polska mniejszych i średnich miast
Świetlica Krytyki Politycznej "Na Granicy" w Cieszynie, ul. Przykopa 20
30 sierpnia (piątek), godz. 18.00-20.00

22 sierpnia:

1974 - W Krakowie zmarł Eugeniusz Kwiatkowski, działacz gospodarczy, polityk, inż. chemik. Przyczynił się do rozwoju polskiego przemysłu i gospodarki morskiej.

1994 - Holandia: Socjaldemokrata Wim Kok (PvdA) został premierem.

2007 - Zmarła Grace Paley, amerykańska pisarka, poetka i działaczka pacyfistyczna. Potępiała interwencję wojsk amerykańskich w Wietnamie oraz militaryzację USA i rozwój broni atomowej.

2011 - Zmarł Jack Layton, lider socjaldemokratycznej Nowej Demokratycznej Partii Kanady (NDP).