Ruchy pozorne

[2002-04-03 20:51:34]

Minister pracy proponuje by w znowelizowanej ustawie o zatrudnieniu i przeciwdziałaniu bezrobociu nakazać pracodawcy opłacanie za każdego emeryta i rencistę siedmiokrotnie wyższej składki na Fundusz Pracy oraz wprowadzić zakaz pracy u ostatniego pracodawcy przez dwa lata od przejścia na emeryturę lub rentę W ramach dalszego wprowadzania podziałów na równych i równiejszych resort proponuje wyjątek od tej drugiej zasady - profesorowie szkół wyższych nie musieliby zawieszać emerytury w razie zatrudnienia.

Po pół roku od wejścia w życie nowych przepisów, zwolnionych by zostao dla absolwentów 80-120 tys. miejsc pracy - twierdzi minister Hausner, czyli przy bezrobociu rzędu 3 milionów 370 tysięcy, niespełna dwa i pół procent.
Bardzo łatwo jest zabierać biedakom i obdarowywać tym drugich biedaków. Udaje to na ogół bez zbytniego wysiłku i nie jest ważne, że tak naprawdę nic nie zmieniliśmy, coś zostało zrobione i spać możemy spokojnie. Bogatych zostawiamy w spokoju ponieważ są zbyt silni – to oczywiste. Robin Hood i Janosik zapewne nie byliby w stanie pojąć tej logiki. Być może dlatego, że za ich czasów nie było ani liberalizmu, ani demokracji. Nieszczęściem naszych czasów nie jest to, że liberalizm i demokracja istnieją, ale wyobrażenie, że wartości które one ze sobą niosą są dla wszystkich. Tymczasem w rzeczywistości zarezerwowane są one wyłącznie dla tych, którzy mają dość siły i pieniędzy by ich bronić.

Adam Sochaczewski

Weekend z Dąbrowszczakami we Wrocławiu
Wrocław, Possitive Day, ul. Bogusławkiego 41
23-25.08.2019
Lewica na Śląsku
Siemianowice Śl., ul. Topolowa 1a
20 sierpnia (wtorek), godz. 18.00
Cieszyn: Polska mniejszych i średnich miast
Świetlica Krytyki Politycznej "Na Granicy" w Cieszynie, ul. Przykopa 20
30 sierpnia (piątek), godz. 18.00-20.00

18 sierpnia:

1906 - Wanda Krahelska z OB PPS dokonała nieudanego zamachu bombowego na generała-gubernatora warszawskiego G. Skałona.

1919 - Wybuch strajku powszechnego w Zagłębiu Dąbrowskim; żądania ekonomiczne i polityczne - w tym uwolnienia 186 członków Rady Delegatów Robotniczych.

1920 - W więzieniu we Wronkach strażnicy dotliwie pobili więźniarki-komunistki, m.in. Marię Koszutską.

1944 - W obozie koncentracyjnym w Buchenwaldzie został zamordowany Ernst Thälmann, niemiecki polityk, działacz komunistyczny.

1969 - Jimi Hendrix wystąpił na Festiwalu Woodstock.