Ruchy pozorne

[2002-04-03 20:51:34]

Minister pracy proponuje by w znowelizowanej ustawie o zatrudnieniu i przeciwdziałaniu bezrobociu nakazać pracodawcy opłacanie za każdego emeryta i rencistę siedmiokrotnie wyższej składki na Fundusz Pracy oraz wprowadzić zakaz pracy u ostatniego pracodawcy przez dwa lata od przejścia na emeryturę lub rentę W ramach dalszego wprowadzania podziałów na równych i równiejszych resort proponuje wyjątek od tej drugiej zasady - profesorowie szkół wyższych nie musieliby zawieszać emerytury w razie zatrudnienia.

Po pół roku od wejścia w życie nowych przepisów, zwolnionych by zostao dla absolwentów 80-120 tys. miejsc pracy - twierdzi minister Hausner, czyli przy bezrobociu rzędu 3 milionów 370 tysięcy, niespełna dwa i pół procent.
Bardzo łatwo jest zabierać biedakom i obdarowywać tym drugich biedaków. Udaje to na ogół bez zbytniego wysiłku i nie jest ważne, że tak naprawdę nic nie zmieniliśmy, coś zostało zrobione i spać możemy spokojnie. Bogatych zostawiamy w spokoju ponieważ są zbyt silni – to oczywiste. Robin Hood i Janosik zapewne nie byliby w stanie pojąć tej logiki. Być może dlatego, że za ich czasów nie było ani liberalizmu, ani demokracji. Nieszczęściem naszych czasów nie jest to, że liberalizm i demokracja istnieją, ale wyobrażenie, że wartości które one ze sobą niosą są dla wszystkich. Tymczasem w rzeczywistości zarezerwowane są one wyłącznie dla tych, którzy mają dość siły i pieniędzy by ich bronić.

Adam Sochaczewski

16 stycznia:

1931 - Urodził się Johannes Rau, polityk niemiecki, działacz SPD, prezydent RFN w latach 1999-2004.

1933 - Urodziła się Susan Sontag, amerykańska pisarka, eseistka, krytyk społeczny i aktywistka praw człowieka.

1945 - We Francji znacjonalizowano zakłady Renault.

2000 - Ricardo Lagos z Partii Socjalistycznej został wybrany na prezydenta Chile.

2004 - Zmarł Kalevi Sorsa, fiński polityk, wieloletni przywódca Partii Socjaldemokratycznej, czterokrotnie pełnił urząd premiera.

2008 - Zmarł Pierre Lambert, francuski trockista, lider Międzynarodowej Organizacji Komunistycznej (Organisation Communiste Internationaliste).

2010 - Aires Ali z centrolewicowej partii FRELIMO został premierem Mozambiku.

2016 - Tsai Ing-wen (Demokratyczna Partia Postępowa) jako pierwsza kobieta wygrała wybory prezydenckie na Tajwanie.