UP: Konsultacje z OPZZ w sprawie Kodeksu Pracy

[2002-04-03 22:40:58]

Dziś odbyło się spotkanie władz OPZZ z parlamentarzystami Unii Pracy. Ze strony UP udział brali m.in. wiceprzewodniczący Izabela Jaruga-Nowacka i Tomasz Nałęcz. Postanowiono, że władze klubu parlamentarnego UP i Ogólnopolskiego Porozumienia Związków Zawodowych będą się konsultować podczas parlamentarnych prac nad nowelizacją Kodeksu Pracy.

Przewodniczący Klubu Parlamentarnego UP, Janusz Lisak, zapowiedział, że podczas prac w Sejmie UP będzie utrzymywać kontakt ze związkami, tak by "finalne rozwiązania miały akceptacje OPZZ".

Przewodniczący Manicki przypomniał stanowisko Prezydium Ogólnopolskiego Porozumienia Związków Zawodowych, w którym czytamy m.in.: "OPZZ opowiada się za ograniczeniem kosztów nakładanych przepisami prawa na pracodawców, ale takie ograniczenie nie może odbywać się ani wyłącznie, ani głównie kosztem pracowników. Oczekujemy na propozycje radykalnego odbiurokratyzowania systemu emerytalnego i uproszczenia procedur ZUS-owskich związanych ze stosunkiem pracy. Zachęcamy rząd do zdjęcia z pracodawców wszystkich obowiązków nie związanych z działalnością pracodawcy jak np. wypłata zasiłków rodzinnych, pielęgnacyjnych i wychowawczych oraz świadczeń pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa."

"Potrzebne jest rozważne, wyważone, spokojne i rozciągnięte w czasie postępowanie, które pozwoli osiągnąć kompromis do zaakceptowania dla strony związkowej" - powiedział dziennikarzom Lisak.

Adrian Zandberg

Zapraszam

24 maja:

1743 - W Boudry urodził się Jean-Paul Marat, francuski polityk czasów rewolucji francuskiej, dziennikarz i lekarz, wolnomularz.

1945 - Utworzono Uniwersytet Łódzki, Politechnikę Łódzką, Politechnikę Gdańską i Politechnikę Śląską.

2013 - Rafael Correa został zaprzysiężony na trzecią 4-letnią kadencję.