UP: Konsultacje z OPZZ w sprawie Kodeksu Pracy

[2002-04-03 22:40:58]

Dziś odbyło się spotkanie władz OPZZ z parlamentarzystami Unii Pracy. Ze strony UP udział brali m.in. wiceprzewodniczący Izabela Jaruga-Nowacka i Tomasz Nałęcz. Postanowiono, że władze klubu parlamentarnego UP i Ogólnopolskiego Porozumienia Związków Zawodowych będą się konsultować podczas parlamentarnych prac nad nowelizacją Kodeksu Pracy.

Przewodniczący Klubu Parlamentarnego UP, Janusz Lisak, zapowiedział, że podczas prac w Sejmie UP będzie utrzymywać kontakt ze związkami, tak by "finalne rozwiązania miały akceptacje OPZZ".

Przewodniczący Manicki przypomniał stanowisko Prezydium Ogólnopolskiego Porozumienia Związków Zawodowych, w którym czytamy m.in.: "OPZZ opowiada się za ograniczeniem kosztów nakładanych przepisami prawa na pracodawców, ale takie ograniczenie nie może odbywać się ani wyłącznie, ani głównie kosztem pracowników. Oczekujemy na propozycje radykalnego odbiurokratyzowania systemu emerytalnego i uproszczenia procedur ZUS-owskich związanych ze stosunkiem pracy. Zachęcamy rząd do zdjęcia z pracodawców wszystkich obowiązków nie związanych z działalnością pracodawcy jak np. wypłata zasiłków rodzinnych, pielęgnacyjnych i wychowawczych oraz świadczeń pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa."

"Potrzebne jest rozważne, wyważone, spokojne i rozciągnięte w czasie postępowanie, które pozwoli osiągnąć kompromis do zaakceptowania dla strony związkowej" - powiedział dziennikarzom Lisak.

Adrian Zandberg

Weekend z Dąbrowszczakami we Wrocławiu
Wrocław, Possitive Day, ul. Bogusławkiego 41
23-25.08.2019
Lewica na Śląsku
Siemianowice Śl., ul. Topolowa 1a
20 sierpnia (wtorek), godz. 18.00
Cieszyn: Polska mniejszych i średnich miast
Świetlica Krytyki Politycznej "Na Granicy" w Cieszynie, ul. Przykopa 20
30 sierpnia (piątek), godz. 18.00-20.00

18 sierpnia:

1906 - Wanda Krahelska z OB PPS dokonała nieudanego zamachu bombowego na generała-gubernatora warszawskiego G. Skałona.

1919 - Wybuch strajku powszechnego w Zagłębiu Dąbrowskim; żądania ekonomiczne i polityczne - w tym uwolnienia 186 członków Rady Delegatów Robotniczych.

1920 - W więzieniu we Wronkach strażnicy dotliwie pobili więźniarki-komunistki, m.in. Marię Koszutską.

1944 - W obozie koncentracyjnym w Buchenwaldzie został zamordowany Ernst Thälmann, niemiecki polityk, działacz komunistyczny.

1969 - Jimi Hendrix wystąpił na Festiwalu Woodstock.