Eurostat o dostępie do internetu w UE

[2005-11-10 23:49:42]

Eurostat przedstawił raport na temat dostępu do internetu w Unii Europejskiej. Zgodnie z nim 47 proc. mieszkańców UE ma dostęp do sieci. Najbardziej powszechny dostęp do internetu jest w Szwecji, gdzie korzysta z niego aż 82 proc. społeczeństwa. Drugie miejsce w rankingu zajmuje Dania, gdzie dostęp do internetu ma 76 proc. internetu, a trzecie Holandia – 69 proc. Bardzo powszechny jest też dostęp do internetu w dwóch krajach europejskich spoza UE, czyli w Islandii (82 proc.) i Norwegii (75 proc.) Najmniejszy odsetek osób mających dostęp do sieci jest w Grecji (20 proc.), na Węgrzech (28 proc.), w Polsce, w Portugalii i na Litwie (po 29 proc.). Jeszcze mniejszy odsetek społeczeństwa ma dostęp do internetu w krajach kandydujących do UE, czyli w Bułgarii, Rumunii i Turcji.

Z raportu wynika, że znaczną rolę w stopniu dostępu do sieci ma wykształcenie. Im wyższe wykształcenie, tym więcej osób ma dostęp do sieci. Łącznie aż 77 proc. ludzi z wyższym wykształceniem ma w UE dostęp do internetu (w Szwecji i Danii ponad 90 proc., na Litwie i w Grecji poniżej 50 proc.), 52 proc ze średnim (w Szwecji 79 proc., z drugiej strony na Litwie 21 proc) i tylko 25 proc. z podstawowym (w Szwecji 70 proc, w Grecji zaledwie 4 proc.).

Okazuje się też, że ogromne znaczenie, jeżeli chodzi o dostęp do internetu, ma wiek. Tylko 13 proc. emerytów w UE ma dostęp do internetu. Tutaj jednak zachodzą olbrzymie różnice między poszczególnymi państwami. W Grecji i na Litwie tylko 1 proc. emerytów ma dostęp do sieci, na Łotwie 2 proc. w Czechach i na Węgrzech po 3 proc. Tymczasem w Holandii aż 54 proc. emerytów ma dostęp do internetu, a w Szwecji 45 proc.

Prawie powszechny dostęp do sieci mają natomiast studenci zamieszkujący kraje UE. Z internetu korzysta 85 proc. z nich, a w krajach skandynawskich około 95 proc. Najmniej w Grecji – jedynie 55 proc. i w Irlandii – 57 proc.

Eurostat zbadał też poziom dostępności do internetu pracowników i u bezrobotnych w UE. Okazuje się, że średnio 60 proc. unijnych pracowników ma dostęp do sieci (najwięcej w krajach skandynawskich – ponad 80 proc, a najmniej w Grecji – 28 proc. i na Litwie – 33 proc.) i 40 proc. bezrobotnych (najwięcej w Szwecji – aż 86 proc i w Holandii – 76 proc., a najmniej na Litwie – 8 proc. i na Łotwie – 10 proc.).

Piotr Szumlewicz

Europejska Wiosna: Razem dla solidarnej Europy!
Warszawa, Kino Wisła, pl. Wilsona
23 czerwca (sobota), godz. 12.00
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

23 czerwca:

1818 - W Krakowie odbył się uroczysty pogrzeb Tadeusza Kościuszki, przywódcy Insurekcji.

1937 - Decyzją Sztabu Generalnego Hiszpańskiej Armii Ludowej utworzono 150 Brygadę Międzynarodową im. Jarosława Dąbrowskiego, przekształconą następnie w XIII Brygadę Międzynarodową.

1944 - 5 Brygada AK Z. Szendzielarza "Łupaszki" zabiła w zamieszkanej gł. przez Litwinów wsi Dubinki 27 cywilów, w tym kobiety i dzieci.

1950 - Szwajcarskie Zgromadzenie Federalne odmówiło przyznania praw wyborczych kobietom.

1956 - W Egipcie kobiety uzyskały czynne i bierne prawa wyborcze.

1996 - Zmarł Andreas Papandreu, grecki polityk, przywódca socjaldemokratycznej partii PASOK. Stał na czele trzech rządów.

2013 - Opozycyjna lewicowa koalicja wygrała wybory parlamentarne w Albanii.