Kanada: Stephen Harper utworzył nowy rząd

[2006-02-07 12:52:31]

Lider zwycięskiej w styczniowych wyborach parlamentarnych Konserwatywnej Partii Kanady Stephen Harper (na zdjęciu) został premierem nowego rządu. Wczoraj gabinet został zaprzysiężony.

Mamy jasną misję. Przywrócimy wiarę i zaufanie w nasze instytucje publiczne, ponieważ pragniemy silnej i zjednoczonej Kanady. Mój niewielki rząd jest zorientowany na pracę, a nie na pokaz - mówił premier Harper.

I rzeczywiście - tym, co odróżnia rząd Harpera od poprzedniego rządu Paula Martina jest przede wszystkim liczebność. Harper powołał 27 ministrów, podczas gdy Martin miał ich aż 40. Na tym różnice w zasadzie się kończą, bowiem podobnie jak w przypadku rządu Martina, gabinet Harpera jest rządem mniejszościowym, który może liczyć na stałe poparcie tylko ze strony macierzystej formacji. W rządzie Harpera jest także jeden minister, który pełnił tę funkcję również w rządzie Martina.

Konserwatywna Partia Kanady dysponuje 125 mandatami w Izbie Gmin. Opozycję stanowią: Liberalna Partia Kanady (102 mandaty), Blok Quebecki (51 mandatów) i Nowa Partia Demokratyczna (29 mandatów).

Stephen Harper zadeklarował wolę przeprowadzenia reform, zmniejszenia podatków, zwiększenia wydatków na obronność kraju i podjęcie działań na rzecz zmniejszenia przestępczości. Dominują jednak opinie, że mniejszościowy gabinet jest zbyt słaby do przeprowadzenia jakichkolwiek poważniejszych projektów politycznych, a Kanadę niebawem czekają kolejne wybory parlamentarne.

Bartłomiej Kacper Przybylski

Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

25 września:

1906 - Urodził się José Figueres Ferrer, polityk kostarykański. W latach 40-tych założył Partię Socjalemokratyczną, a następnie Partię Wyzwolenia Narodowego (PLN). W latach 1948-49, 1953-58 i 1970-74 prezydent Kostaryki.

1920 - Urodził się Siergiej Bondarczuk, radziecki reżyser pochodzenia ukraińskiego, scenarzysta filmowy i aktor.

1939 - Podczas nalotu lotnictwa niemieckiego na Warszawę zniszczony został dom przy ul. Wareckiej 7, siedziba CKW PPS, redakcji i drukarni "Robotnika".

1952 - W Hopkinsville urodziła się bell hooks ( właśc. Gloria Jean Watkins) amerykańska pisarka, poetka, feministka „trzeciej fali”, jedna z czołowych przedstawicielek czarnego feminizmu.

1962 - Proklamowanie Algierskiej Republiki Ludowo-Demokratycznej.

1981 - Sandra Day O'Connor jako pierwsza kobieta została wybrana sędzią Sądu Najwyższego USA.

1996 - W Irlandii zamknięto ostatnie azyle sióstr magdalenek.

2003 - Zmarł Edward Said, amerykański teoretyk postkolonializmu. Autor m.in. "Orientalizmu".

2005 - W wyborach do Sejmu PiS zdobyło 26,99% (155 mandatów), PO - 24,14% (133), Samoobrona - 11,41% (56), SLD - 11,31% (55).

2008 - RPA: Kgalema Motlanthe został wybrany na prezydenta, zastępując na tym stanowisku Thabo Mbekiego.