Kanada: Stephen Harper utworzył nowy rząd

[2006-02-07 12:52:31]

Lider zwycięskiej w styczniowych wyborach parlamentarnych Konserwatywnej Partii Kanady Stephen Harper (na zdjęciu) został premierem nowego rządu. Wczoraj gabinet został zaprzysiężony.

Mamy jasną misję. Przywrócimy wiarę i zaufanie w nasze instytucje publiczne, ponieważ pragniemy silnej i zjednoczonej Kanady. Mój niewielki rząd jest zorientowany na pracę, a nie na pokaz - mówił premier Harper.

I rzeczywiście - tym, co odróżnia rząd Harpera od poprzedniego rządu Paula Martina jest przede wszystkim liczebność. Harper powołał 27 ministrów, podczas gdy Martin miał ich aż 40. Na tym różnice w zasadzie się kończą, bowiem podobnie jak w przypadku rządu Martina, gabinet Harpera jest rządem mniejszościowym, który może liczyć na stałe poparcie tylko ze strony macierzystej formacji. W rządzie Harpera jest także jeden minister, który pełnił tę funkcję również w rządzie Martina.

Konserwatywna Partia Kanady dysponuje 125 mandatami w Izbie Gmin. Opozycję stanowią: Liberalna Partia Kanady (102 mandaty), Blok Quebecki (51 mandatów) i Nowa Partia Demokratyczna (29 mandatów).

Stephen Harper zadeklarował wolę przeprowadzenia reform, zmniejszenia podatków, zwiększenia wydatków na obronność kraju i podjęcie działań na rzecz zmniejszenia przestępczości. Dominują jednak opinie, że mniejszościowy gabinet jest zbyt słaby do przeprowadzenia jakichkolwiek poważniejszych projektów politycznych, a Kanadę niebawem czekają kolejne wybory parlamentarne.

Bartłomiej Kacper Przybylski

UKRAINA – JAK POKONAĆ ROSYJSKĄ INWAZJĘ, JEŚLI NIE POPRZEZ NATO?
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 115
16 marca (środa), godz. 18.30

22 maja:

1885 - W Paryżu zmarł Victor Hugo, francuski pisarz, poeta, dramaturg i polityk o postępowych poglądach.

1885 - Urodził się Giacomo Matteotti, sekretarz generalny Włoskiej Partii Socjalistycznej. Zamordowany przez faszystów.

1922 - Urodził się José Craveirinha, mozambicki dziennikarz i poeta tworzący w jęz. portugalskim uważany za największego poetę Mozambiku. Działał w lewicowym ruchu FRELIMO, walczącym o niepodległość Mozambiku.

1928 - We lwowskim procesie przywódcy Białoruskiej Robotniczo-Włościańskiej "Hromady" zostali skazani na wyroki wieloletniego więzienia.

1942 - W Warszawie zmarł Adam Próchnik, przewodniczący KC Polskich Socjalistów, działacz oświatowy, historyk.

2005 - W Atenach zmarł Charilaos Florakis, grecki działacz komunistyczny.

2005 - Wybory prezydenckie w Mongolii wygrał Nambaryn Enchbajar, kandydat lewicowej Mongolskiej Partii Ludowo-Rewolucyjnej.

2015 - W Irlandii jako pierwszym kraju na świecie zalegalizowano małżeństwa osób tej samej płci poprzez referendum.