Żyrinowski: USA na pewno zaatakują Iran

[2006-02-07 16:37:33]

Rosyjski parlamentarzysta i lider nacjonalistycznej Liberalno-Demokratycznej Partii Rosji Władimir Żyrinowski (na zdjęciu) uważa, że inwazja Stanów Zjednoczonych na Iran jest nieunikniona. Swoimi przemyśleniami Żyrinowski podzielił się na antenie radia "Echo Moskwy".

Wojna jest nieunikniona, ponieważ Amerykanie chcą tej wojny. Każdy kraj, który aspiruje do wiodącej roli na świecie musi wzniecać wojny; w przeciwnym razie nie byłby w stanie tej dominującej pozycji utrzymać - mówił Żyrinowski. Rosyjski polityk uważa, że wyznaczony został już termin inwazji i opracowane zostały koszty interwencji. Zdaniem Żyrinowskiego USA zaatakują Iran w dniu wyborów parlamentarnych w Izraelu, to jest 28 marca.

Żyrinowski uważa także, że przetaczająca się przez Europę seria publikacji karykatur proroka Mahometa jest inspirowana właśnie przez Stany Zjednoczone. Chcą one bowiem w ten sposób doprowadzić do kulturowego konfliktu pomiędzy Europą a światem islamskim. Skończy się to tym, że kiedy już dojdzie do inwazji, rządy i społeczeństwa europejskie będą wdzięczne Stanom Zjednoczonym, poprą je i wyślą z pomocą swoich żołnierzy - uważa Żyrinowski.

Zdaniem Władimira Żyrinowskiego Rosja powinna zająć wobec wojny pozycję nieangażującego się obserwatora, ale wyrazić solidarność ze światem islamskim.

Poniedziałkowy dziennik niemiecki "Handelsblatt" opublikował wypowiedź amerykańskiego ministra obrony Donalda Rumsfelda, który stwierdził, że USA nie wykluczają możliwości interwencji wojskowej w Iranie.

Bartłomiej Kacper Przybylski

Czym jest wolność ?
Wrocław, Przejście Garncarskie 2, Cafe-księgarnia >TAJNE KOMPLETY<
27.01.2022 (czwartek), h. 17.00
GNIEW LUDOWY POZA PRAWICOWYMI POPULIZMAMI
Warszawa, Wspólny Pokój, ul. Jazdów 10/2,
19 stycznia, godz. 18.00-21.00

29 stycznia:

1867 - W Walencji urodził się Vicente Blasco Ibáñez, hiszpański pisarz, publicysta i lewicowy działacz społeczny.

1929 - Lew Trocki został wydalony z ZSRR.

1939 - Urodziła się Germaine Greer, australijska feministka, pisarka, dziennikarka i wykładowczyni literatury angielskiej; powszechnie uważana za jedną z najbardziej znaczących działaczek feministycznych XX wieku.

1946 - Mord na 16 cywilnych mieszkańcach wsi Zaleszany na Podlasiu, za który odpowiedzialność ponosi oddział Pogotowia Akcji Specjalnej Narodowego Zjednoczenia Wojskowego dowodzony przez Romualda Rajsa ps. „Bury”.

1990 - Po raz ostatni wyprowadzono sztandar Polskiej Zjednoczonej Partii Robotniczej. Oznaczało to jej samorozwiązanie.

2000 - Tysiące alterglobalistów protestowało przeciwko Światowemu Forum Ekonomicznemu w Davos (Szwajcaria). Doszło do starć z policją.

2001 - Chilijski dyktator Augusto Pinochet został oskarżony o zbrodnie dokonane podczas swoich rządów i osadzony w areszcie domowym.

2006 - Ubiegająca się o reelekcję socjaldemokratka Tarja Halonen wygrała po raz drugi wybory prezydenckie w Finlandii.

2018 - Viorica Dăncilă (PSD) jako pierwsza kobieta objęła urząd premiera Rumunii.