Żyrinowski: USA na pewno zaatakują Iran

[2006-02-07 16:37:33]

Rosyjski parlamentarzysta i lider nacjonalistycznej Liberalno-Demokratycznej Partii Rosji Władimir Żyrinowski (na zdjęciu) uważa, że inwazja Stanów Zjednoczonych na Iran jest nieunikniona. Swoimi przemyśleniami Żyrinowski podzielił się na antenie radia "Echo Moskwy".

Wojna jest nieunikniona, ponieważ Amerykanie chcą tej wojny. Każdy kraj, który aspiruje do wiodącej roli na świecie musi wzniecać wojny; w przeciwnym razie nie byłby w stanie tej dominującej pozycji utrzymać - mówił Żyrinowski. Rosyjski polityk uważa, że wyznaczony został już termin inwazji i opracowane zostały koszty interwencji. Zdaniem Żyrinowskiego USA zaatakują Iran w dniu wyborów parlamentarnych w Izraelu, to jest 28 marca.

Żyrinowski uważa także, że przetaczająca się przez Europę seria publikacji karykatur proroka Mahometa jest inspirowana właśnie przez Stany Zjednoczone. Chcą one bowiem w ten sposób doprowadzić do kulturowego konfliktu pomiędzy Europą a światem islamskim. Skończy się to tym, że kiedy już dojdzie do inwazji, rządy i społeczeństwa europejskie będą wdzięczne Stanom Zjednoczonym, poprą je i wyślą z pomocą swoich żołnierzy - uważa Żyrinowski.

Zdaniem Władimira Żyrinowskiego Rosja powinna zająć wobec wojny pozycję nieangażującego się obserwatora, ale wyrazić solidarność ze światem islamskim.

Poniedziałkowy dziennik niemiecki "Handelsblatt" opublikował wypowiedź amerykańskiego ministra obrony Donalda Rumsfelda, który stwierdził, że USA nie wykluczają możliwości interwencji wojskowej w Iranie.

Bartłomiej Kacper Przybylski

CZY KLASA PRACOWNICZA XXI WIEKU MOŻE OBALIĆ KAPITALIZM?
Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

17 sierpnia:

1868 - Urodził się Edward Abramowski, polski myśliciel polityczny. Twórca idei socjalizmu bezpaństwowego. Zwolennik kooperatyzmu

1907 - Urodził się Roger Peyrefitte, pisarz francuski, pionier literatury gejowskiej, autor m.in. "Tajemnych przyjaźni".

1924 - Powstało Ukraińskie Socjalityczne Zjednoczenie Związek Włościański (Sel-Sojuz); partia określała się jako klasowa reprezentacja chłopów ukraińskich i postulowała stworzenie systemu socjalistycznego.

1932 - Utworzono Białowieski Park Narodowy.

1942 - ZSRR: Rozpoczęła się bitwa stalingradzka.

1980 - Gdański Międzyzakładowy Komitet Strajkowy przedstawił 21 postulatów.

1988 - Polska uzyskała połączenie internetowe ze światem - łączem 9600 bps do Kopenhagi.

2005 - W Bułgarii zaprzysiężono centrolewicowy rząd Sergieja Staniszewa (BPS).