Portal Lewica Bez Cenzury został zamknięty

[2008-10-16 09:14:38]

15 października administratorzy portalu Lewica Bez Cenzury otrzymali od operatora internetowego zawiadomienie o zablokowaniu serwera, na którym znajdowała się strona. O blokadę portalu wnioskowała Prokuratura Rejonowa Warszawa Śródmieście-Północ. Według Prokuratury, portal zawierał dane o bezprawnym charakterze.

Zamknięcie Lewicy Bez Cenzury jest konsekwencją postępowania karnego, jakie toczyło się przeciwko twórcom portalu z doniesienia Wojciecha Wybranowskiego, redaktora "Naszego Dziennika", który opublikował szereg artykułów wzywających do likwidacji strony i ukarania jej autorów.

Oburzeni zamknięciem portalu są jego autorzy i sympatycy. Portal LBC został zamknięty odgórnie w ramach represji lewicowców przez państwo - napisał w liście do lewica.pl Łukasz Kozłowski. Praca redaktorów i twórców portalu obejmująca tworzenie biblioteki internetowej Archiwum Marksizmu i wolnego forum myśli lewicowej została obrócona wniwecz. Od tego momentu istnieje niebezpieczeństwo, że to tylko wstęp do represji w stosunku do wszystkich stron i organizacji lewicowych - uważa z kolei Dawid Jakubowski.

Osoby związane z Lewicą Bez Cenzury apelują o pomoc w znalezieniu zagranicznego serwera, dzięki któremu mogliby reaktywować portal.

Bartłomiej Kacper Przybylski

19 czerwca:

1782 - Urodził się Hugues-Félicité-Robert de Lamennais, francuski filozof, pisarz polityczny, ksiądz; rzecznik odnowy Kościoła katolickiego, teoretyk socjalizmu chrześcijańskiego, zwolennik rewolucji społecznej, 1841 zerwał z Kościołem i poświęcił się polityce.

1790 - Zniesienie tytułów i dziedzicznego szlachectwa we Francji

1935 - Początek masowych strajków protestacyjnych przeciwko narzuconej przez sanacyjną większość sejmową nowej ordynacji wyborczej do parlamentu. Akcję prowadziły PPS, KCZZ, KPP i partie socjalistyczne mniejszości narodowych.

1937 - Julian Leszczyński-Leński, sekretarz generalny KPP, członek prezydium Komitetu Wykonawczego Międzynarodówki Komunistycznej, uczestnik rewolucji październikowej na wezwanie Stalina przybywa z Paryża do Moskwy, niebawem aresztowany i zabity.

1957 - Urodziła się Anna Lindt, szwedzka polityk socjaldemokratyczna. Minister środowiska w latach 1994–1998 i minister spraw zagranicznych w rządzie Görana Perssona w latach 1998-2003. Zamordowana.

1993 - Zakończył się dwutygodniowy strajk górników ukraińskich, który objął ponad 1 mln pracowników w 214 kopalniach węgla.

2007 - Pielęgniarki rozpoczęły protest pod Kancelarią Prezesa Rady Ministrów. Cztery z nich zaczęły okupować budynek, co doprowadziło do powstania Białego Miasteczka.