Organizacje lokatorskie piszą do Rzecznika Praw Obywatelskich

[2010-02-17 10:42:28]

Cztery organizacje lokatorskie: Warszawskie Stowarzyszenie Lokatorów, Polska Unia Lokatorów, Kancelaria Sprawiedliwości Społecznej i Komitet Obrony Mieszkań w Głogowie wystosowały do Rzecznika Praw Obywatelskich pismo w sprawie niedawnej nowelizacji Ustawy o ochronie praw lokatorów, mieszkaniowym zasobie gminy i o zmianie Kodeksu cywilnego, wpisującej do niej pojęcie tzw. "najmu okazjonalnego".

Pismo poparły Wolny Związek Zawodowy "Sierpień 80" i Polska Partia Pracy.

Do ustawy wpisany został "najem okazjonalny" czyli wynajem lokalu przez osobę prywatną, dla której nie jest to główne źródło dochodów. Zawierający umowę na tych zasadach lokator będzie musiał między innymi wskazać adres pod który, bez wcześniejszej decyzji sądu, będzie mógł być eksmitowany.

Organizacje lokatorskie zwracają uwagę, że rząd przyznał tym samym nadzwyczajne uprawnienia posiadaczom mieszkań. Głównym jest prawo do wymówienia umowy w ciągu tygodnia. Jest to bardzo krótki termin, w praktyce uniemożliwiający wyszukanie jakiegokolwiek spełniającego podstawowe standardy i finansowo dostępnego mieszkania. Drugim nieuzasadnionym uprawnieniem jest według nich możliwość zwrócenia przez właściciela kaucji za mieszkanie dopiero po miesiącu od opuszczenia lokalu przez lokatora.

W wystosowanym wniosku do Rzecznika Praw Obywatelskich stowarzyszenia lokatorskie zwróciły się o wystąpienie do Trybunału Konstytucyjnego o orzeczenie niezgodności ustawy z zasadami konstytucji. Zmieniona ustawa narusza ich zdaniem stabilność prawa i nie respektuje zasady równości stron zawierających umowę.

Rzecznik Praw Obywatelskich może przekazać wniosek do Trybunału Konstytucyjnego.

Z żadną z wymienionych organizacji lokatorskich przed uchwaleniem nowelizacji ustawy nie były przeprowadzane konsultacje.

Rafał Zieleniewski

Dość wysiedleń i czystek etnicznych! Dość terroryzowania Palestyńczyków!
Warszawa, Ambasada Izraela, ul. Krzywickiego 24
15 maja (sobota), godz. 13.00

14 maja:

1771 - W Newtown urodził się Robert Owen, walijski działacz socjalistyczny, pionier ruchu spółdzielczego.

1906 - Członek OB PPS Baruch Szulman dokonał w Warszawie udanego zamachu bombowego na podkomisarza policji carskiej N. Konstantinowa. Podczas ucieczki z miejsca zdarzenia został zastrzelony.

1920 - W Warszawie rozpoczął się I Kongres Klasowych Związków Zawodowych.

1940 - W Toronto zmarła Emma Goldman, teoretyczka anarchizmu, bojowniczka o prawa kobiet, uczestniczka Rewolucji Rosyjskiej 1917 roku i Hiszpańskiej 1936 roku.

1943 - W Sielcach nad Oką sformowano 1. Dywizję Piechoty im. Tadeusza Kościuszki.

1988 - W Hadze zmarł Willem Drees, holenderski polityk Partii Pracy (PvdA), 1948-58 - premier Holandii.