Szczytno: Protest w obronie pracowników MOPS

[2010-03-27 13:46:12]

25 marca blisko 200 członków NSZZ "Solidarność" protestowało przed Urzędem Miasta w Szczytnie, przeciwko antyzwiązkowym represjom w Miejskim Ośrodku Pomocy Społecznej. W akcji uczestniczyli działacze związku z województw: warmińsko-mazurskiego, pomorskiego oraz mazowieckiego.

Pikietujący mieli ze sobą transparenty z napisami: "Szanuj pracownika jak siebie samego", "Stop dyskryminacji", a także "Miejski Ośrodek Przemocy Społecznej".

Akcja była wyrazem sprzeciwu wobec działań dyrektorki MOPS w Szczytnie Hanny Bojarskiej, która zwolniła dyscyplinarnie przewodniczącą i wiceprzewodniczącą komisji zakładowej NSZZ "Solidarność" Małgorzatę Ellwart i Marzenę Sawicz, po tym jak obie kobiety założyły związek. Według "Solidarności" jest to przejaw dyskryminacji i represji wobec członków związku. Manifestanci domagali się od burmistrz Szczytna Danuty Górskiej aby zainteresowała się sprawą.

Szymon Martys

27 lipca:

1794 - Przewrót 9 thermidora we Francji i aresztowanie Maksymiliana Robespierre'a.

1830 - Francja: Rewolucja Lipcowa. W dzień po tym jak król Karol X podjął decyzję o rozwiazaniu parlamentu, znacznym ograniczeniu praw wyborczych i zaostrzeniu cenzury, paryscy robotnicy i studenci wznieśli na ulicach barykady.

1904 - W Tomaszowie Mazowieckim urodził się Oskar Lange, wybitny polski ekonomista i polityk. W latach 1927-48 w PPS, następnie w PZPR.

1946 - W Paryżu zmarła Gertrude Stein, amerykańska pisarka, poetka i feministka.

1993 - Cła nałożone przez USA na polską stal uczyniły jej eksport do tego kraju nieopłacalnym.

1996 - 2 osoby zginęły, a ponad 100 zostało rannych w zamachu bombowym w trakcie koncertu zorganizowanego z okazji odbywających się w Atlancie igrzysk olimpijskich.

2006 - 4 górników zginęło w wyniku tąpnięcia w KWK "Pokój" w Rudzie Śląskiej.