Brazylia: Lula na wolności

[2019-11-10 17:37:34]

Dzięki orzeczeniu Sądu Najwyższego były prezydent Luiz Inacio Lula da Silva mógł opuścić więzienie. Przepisy Kodeksu karnego, na podstawie których skazany trafiał do więzienia po odrzuceniu pierwszej apelacji, są niezgodne z Konstytucją - orzekł brazylijski Sąd Najwyższy.

Za przywróceniem wcześniejszych przepisów, zgodnie z którymi odbywanie kary więzienia mogło zaczynać się dopiero po wyczerpaniu wszystkich możliwości odwoławczych, jakie prawo gwarantuje skazanemu, opowiedziało się sześciu z 11 sędziów brazylijskiego trybunału. Pozostali byli przeciwni. Orzeczenie sądu może doprowadzić do wypuszczenia na wolność pozostałych 4895 skazanych za korupcję więźniów.

Były prezydent został skazany na osiem lat i dziesięć miesięcy pozbawienia wolności. Oskarżono go o przyjęcie łapówki od jednej z firm budowlanych w zamian za ułatwienie dostępu do intratnych kontraktów. Spędził za kratami ponad 18 miesięcy.

Opuszczającego więzienie w Kurytybie Lulę powitał w piątek tłum jego zwolenników. Nie sądziłem, że będę mógł dziś rozmawiać z kobietami i mężczyznami, którzy przez te 580 dni wykrzykiwali tu „dzień dobry” i „dobranoc” niezależnie od tego czy padało czy było 40 stopni – powiedział. Przyrzekł, że dowiedzie swojej niewinności.

wch

fot. Ricardo Stuckert

Dość wysiedleń i czystek etnicznych! Dość terroryzowania Palestyńczyków!
Warszawa, Ambasada Izraela, ul. Krzywickiego 24
15 maja (sobota), godz. 13.00

14 maja:

1771 - W Newtown urodził się Robert Owen, walijski działacz socjalistyczny, pionier ruchu spółdzielczego.

1906 - Członek OB PPS Baruch Szulman dokonał w Warszawie udanego zamachu bombowego na podkomisarza policji carskiej N. Konstantinowa. Podczas ucieczki z miejsca zdarzenia został zastrzelony.

1920 - W Warszawie rozpoczął się I Kongres Klasowych Związków Zawodowych.

1940 - W Toronto zmarła Emma Goldman, teoretyczka anarchizmu, bojowniczka o prawa kobiet, uczestniczka Rewolucji Rosyjskiej 1917 roku i Hiszpańskiej 1936 roku.

1943 - W Sielcach nad Oką sformowano 1. Dywizję Piechoty im. Tadeusza Kościuszki.

1988 - W Hadze zmarł Willem Drees, holenderski polityk Partii Pracy (PvdA), 1948-58 - premier Holandii.