Boliwia: Morales zrezygnował i zapowiedział powtórne wybory (akt.)

[2019-11-10 18:17:29]

Evo Morales ogłosił rezygnację i zapowiedział powtórne przeprowadzenie wyborów prezydenckich. Apelował przy tym do Boliwijczyków o „zmniejszenie napięcia” i „położenie kresu przemocy z korzyścią dla wszystkich” oraz zaprosił swoich przeciwników do rozmów.

Protesty w Boliwii wybuchły już w trakcie liczenia głosów w wyborach prezydenckich, które odbyły się 20 października i trwają do dziś. Według Najwyższego Sądu Wyborczego obecny prezydent Morales wygrał w pierwszej rundzie. Jego główny rywal, były prezydent Boliwii Carlos Mesa, nie uznał wyników. Morales nazwał masowe protesty w tym kraju próbą zamachu stanu przeprowadzoną przez siły prawicowe niezadowolone z jego ponownego wyboru.

Pojawiły się doniesienia, że w trzech dużych miastach - Santa Cruz, Sucre i Cochabamba – do protestujących dołączyli funkcjonariusze organów ścigania. Kierownictwo policji twierdzi, że nie doszło do buntu wśród policjantów. Władze obiecały, że nie wyślą na ulice wojska.

Aby zachować pokój w naszej ukochanej Boliwii, wzywam pilnie do stołu rozmów przedstawicieli partii, które uzyskały wyborczy mandat. Proszę papieża, różne Kościoły i organizacje międzynarodowe, aby do nas dołączyli - napisał Morales na Twitterze.

Prezydent Kuby Miguel Diaz-Canel, Wenezueli Nicolas Maduro i argentyński prezydent elekt Alberto Fernandez, potępili niedzielne wydarzenia w Boliwii. Uważają, że jest to "zamach stanu".

wch

fot. Wikimedia Commons

Dość wysiedleń i czystek etnicznych! Dość terroryzowania Palestyńczyków!
Warszawa, Ambasada Izraela, ul. Krzywickiego 24
15 maja (sobota), godz. 13.00

14 maja:

1771 - W Newtown urodził się Robert Owen, walijski działacz socjalistyczny, pionier ruchu spółdzielczego.

1906 - Członek OB PPS Baruch Szulman dokonał w Warszawie udanego zamachu bombowego na podkomisarza policji carskiej N. Konstantinowa. Podczas ucieczki z miejsca zdarzenia został zastrzelony.

1920 - W Warszawie rozpoczął się I Kongres Klasowych Związków Zawodowych.

1940 - W Toronto zmarła Emma Goldman, teoretyczka anarchizmu, bojowniczka o prawa kobiet, uczestniczka Rewolucji Rosyjskiej 1917 roku i Hiszpańskiej 1936 roku.

1943 - W Sielcach nad Oką sformowano 1. Dywizję Piechoty im. Tadeusza Kościuszki.

1988 - W Hadze zmarł Willem Drees, holenderski polityk Partii Pracy (PvdA), 1948-58 - premier Holandii.