Wciąż szybki wzrost cen żywności

[2019-11-17 18:38:06]

Główny Urząd Statystyczny przedstawił dane na temat wzrostu cen towarów i usług konsumpcyjnych w październiku 2019 roku. W stosunku do października 2018 roku ceny wzrosły o 2,5%, a względem września bieżącego roku zwiększyły się o 0,2%.

W październiku ceny usług były o 4,8% wyższe niż rok wcześniej. W przypadku towarów zmiana wyniosła 1,7%. GUS wskazuje, że w ciągu ostatniego roku nastąpił znaczący wzrost cen żywności i napojów bezalkoholowych – o 6,1%, a samej żywności o 6,5%. Znacząco wzrosły też ceny restauracji i hoteli – o 5,3%, edukacji – o 4,7%, zdrowia – o 4,0%. Najbardziej spadły ceny transportu – o 3,0%.

W bardziej szczegółowych danych GUS pokazuje, że w minionym roku nastąpił wysoki wzrost cen warzyw – o 16,3%, mięsa wieprzowego – o 14,1%, owoców – o 12,5%, cukru – o 23,4%, wędlin – o 8,7%, mąki – 7,8%, pieczywa – 7,2%. Spoza żywności nastąpił bardzo duży wzrost cen wywozu śmieci – o 31,3%.

Piotr Szumlewicz

Dość wysiedleń i czystek etnicznych! Dość terroryzowania Palestyńczyków!
Warszawa, Ambasada Izraela, ul. Krzywickiego 24
15 maja (sobota), godz. 13.00

14 maja:

1771 - W Newtown urodził się Robert Owen, walijski działacz socjalistyczny, pionier ruchu spółdzielczego.

1906 - Członek OB PPS Baruch Szulman dokonał w Warszawie udanego zamachu bombowego na podkomisarza policji carskiej N. Konstantinowa. Podczas ucieczki z miejsca zdarzenia został zastrzelony.

1920 - W Warszawie rozpoczął się I Kongres Klasowych Związków Zawodowych.

1940 - W Toronto zmarła Emma Goldman, teoretyczka anarchizmu, bojowniczka o prawa kobiet, uczestniczka Rewolucji Rosyjskiej 1917 roku i Hiszpańskiej 1936 roku.

1943 - W Sielcach nad Oką sformowano 1. Dywizję Piechoty im. Tadeusza Kościuszki.

1988 - W Hadze zmarł Willem Drees, holenderski polityk Partii Pracy (PvdA), 1948-58 - premier Holandii.