Finlandia: Nowy rząd z rekordową reprezentacją kobiet

[2019-12-12 22:14:04]

Sanna Marin, 34-letnia czołowa polityczka fińskiej Partii Socjaldemokratycznej (SDP, na zdjęciu), objęła stanowisko premier tego kraju. Marin jest najmłodszą urzędującą szefową rządu na świecie, najmłodszą premier w historii Finlandii i trzecią kobietą piastującą tę funkcję.

Skład koalicji rządowej nie uległ zmianie: w dalszym ciągu tworzą go SDP, Patia Centrum, Zieloni, Sojusz Lewicy oraz Szwedzka Partia Ludowa. Przypomnijmy, że do upadku poprzedniego gabinetu Anttiego Rinne (SDP) doprowadziła Partia Centrum, niezadowolona z reakcji rządu na strajk pocztowców.

W rządzie Sanny Marin jest rekordowa liczba kobiet: kierują one 12 z 19 ministerstw, w tym tych uznawanych za najważniejsze. Tekę wicepremier i minister finansów objęła 32-letnia Katri Kulmuni z Partii Centrum. Na czele ministerstwa spraw wewnętrznych stanęła szefowa Zielonych, 34-letnia Maria Ohisalo. Z kolei ministerstwo edukacji przypadło 32-letniej Li Andersson, liderce Sojuszu Lewicy. A wiceprzewodnicząca partii mniejszości szwedzkiej Anna-Maja Henriksson objęła resort sprawiedliwości.

Uwagę mediów przyciągnął fakt, że Marin wychowała się w rodzinie jednopłciowej (dorastała z mamą i jej partnerką).

Sanna Marin rozpoczęła swoją karierę polityczną w wieku 21 lat, kiedy przystąpiła do młodzieżówki SDP. Ma dyplom z prawa administracyjnego na uniwersytecie w Tampere i zna trzy języki obce - szwedzki, angielski i niemiecki. Jest mężatką, ma jedno dziecko.

Krzysztof Kobrzak

Wikipedia

Dość wysiedleń i czystek etnicznych! Dość terroryzowania Palestyńczyków!
Warszawa, Ambasada Izraela, ul. Krzywickiego 24
15 maja (sobota), godz. 13.00

14 maja:

1771 - W Newtown urodził się Robert Owen, walijski działacz socjalistyczny, pionier ruchu spółdzielczego.

1906 - Członek OB PPS Baruch Szulman dokonał w Warszawie udanego zamachu bombowego na podkomisarza policji carskiej N. Konstantinowa. Podczas ucieczki z miejsca zdarzenia został zastrzelony.

1920 - W Warszawie rozpoczął się I Kongres Klasowych Związków Zawodowych.

1940 - W Toronto zmarła Emma Goldman, teoretyczka anarchizmu, bojowniczka o prawa kobiet, uczestniczka Rewolucji Rosyjskiej 1917 roku i Hiszpańskiej 1936 roku.

1943 - W Sielcach nad Oką sformowano 1. Dywizję Piechoty im. Tadeusza Kościuszki.

1988 - W Hadze zmarł Willem Drees, holenderski polityk Partii Pracy (PvdA), 1948-58 - premier Holandii.