Ukazał się nowy numer "Magazynu Dialogu Społecznego Fakty"!

[2020-01-09 21:56:43]

Ukazał się drugi numer „Magazynu Dialogu Społecznego Fakty”. Pismo kilka miesięcy temu zmieniło redaktora naczelnego (został nim Piotr Szumlewicz), szatę graficzną, poruszaną problematykę, grafikę i autorów. Zmieniło też nazwę – wcześniej wychodziło pod nazwą „Magazyn Gospodarczy Fakty”. Dotychczas „Fakty” były pismem gospodarczym, które trafiało głównie do środowisk przedsiębiorców i samorządowców. Po zmianach redakcja chce dotrzeć do szerszego grona czytelników i uczynić magazyn bardziej opiniotwórczym.

W drugim numerze po zmianach trzy główne tematy dotyczą automatyzacji pracy, deficytów polskiej polityki społecznej i łamania praw pracowniczych.

W dziale o automatyzacji pracy nasi autorzy dowodzą, że automatyzacja pracy jest wynikiem decyzji o charakterze politycznym i zależy od siły partnerów społecznych. Na ten temat piszą m.in. Sławomir Czapnik, Jan Zygmuntowski, Piotr Szumlewicz. Jest też wywiad z Tomaszem Płomińskim.

W dziale o polityce społecznej m.in. Beata Siemieniako pokazuje, że sądy w Polsce i na świecie uprzywilejowują ludzi bogatych, a Rafał Bakalarczyk dowodzi, że bilans rządów Prawa i Sprawiedliwości odnośnie polityki społecznej jest mizerny. Przeprowadziliśmy też wywiad z wiceprezesem Polskiego Funduszu Rozwoju, Bartoszem Marczukiem, z którym spieramy się o sensowność Pracowniczych Planów Kapitałowych.

W dziale o rynku pracy m.in. Piotr Moniuszko mówi o patologiach na Poczcie Polskiej, Krystian Kosowski opowiada o bezprawie w warszawskim Mordorze, Marek Szymaniak dowodzi, dlaczego w Polsce nie ma rynku pracownika, a szef Związku Przedsiębiorców i Pracodawców, Cezary Kaźmierczak mówi, że łatwiej mu porozumieć się ze związkami zawodowymi niż innymi organizacjami pracodawców.

W numerze pojawia się też analiza sytuacji w transporcie lotniczym, w tym autorzy odsłaniają nieprawidłowości w Państwowych Portach Lotniczych, dotyczące prezesa firmy, Mariusza Szpikowskiego. Redakcja pokazuje, jak CBA zabrało papiery obciążające prezesa z Urzędu Lotnictwa Cywilnego. Jest też wywiad z Renatą Grzywną, była szefową dzialu HR, którą opowiada o mobbingu ze strony Szpikowskiego.

Ponadto w nowym numerze magazynu m.in. Jan Śpiewak komentuje sytuację polityczną po wyborach, a Wojciech Łobodziński tłumaczy, jakie są ich skutki dla związków zawodowych. Jest też omówienie niedawnego wyroku Trybunału Konstytucyjnego, który orzekł, że długi szpitali nie mogą obciążać samorządów, lecz odpowiadają za nie ministerstwo i NFZ.

Wydawcą pisma jest Maxmedia, a partnerem merytorycznym Związek Zawodowy Związkowa Alternatywa.

Pismo można kupić między innymi w empikach. Redakcja wkrótce planuje rozszerzyć działalność o organizację debat i konferencji, rozwinięcie strony internetowej i nagrania video.

AM

Dość wysiedleń i czystek etnicznych! Dość terroryzowania Palestyńczyków!
Warszawa, Ambasada Izraela, ul. Krzywickiego 24
15 maja (sobota), godz. 13.00

14 maja:

1771 - W Newtown urodził się Robert Owen, walijski działacz socjalistyczny, pionier ruchu spółdzielczego.

1906 - Członek OB PPS Baruch Szulman dokonał w Warszawie udanego zamachu bombowego na podkomisarza policji carskiej N. Konstantinowa. Podczas ucieczki z miejsca zdarzenia został zastrzelony.

1920 - W Warszawie rozpoczął się I Kongres Klasowych Związków Zawodowych.

1940 - W Toronto zmarła Emma Goldman, teoretyczka anarchizmu, bojowniczka o prawa kobiet, uczestniczka Rewolucji Rosyjskiej 1917 roku i Hiszpańskiej 1936 roku.

1943 - W Sielcach nad Oką sformowano 1. Dywizję Piechoty im. Tadeusza Kościuszki.

1988 - W Hadze zmarł Willem Drees, holenderski polityk Partii Pracy (PvdA), 1948-58 - premier Holandii.