Coraz szybszy wzrost cen

[2020-01-15 11:20:40]

Główny Urząd Statystyczny przedstawił dane na temat wzrostu cen towarów i usług konsumpcyjnych w grudniu 2019 roku. W stosunku do grudniu 2018 roku ceny wzrosły o 3,4%, a względem listopada bieżącego roku zwiększyły się o 0,8%.

W grudniu ceny usług były o 6,1% wyższe niż rok wcześniej. W przypadku towarów zmiana wyniosła 2,4%. GUS wskazuje, że w ciągu ostatniego roku nastąpił znaczący wzrost cen żywności i napojów bezalkoholowych – o 6,9%, a samej żywności o 7,5%. Znacząco wzrosły też ceny restauracji i hoteli – o 5,4%, edukacji – o 4,6%, zdrowia – o 3,2%. Spadły tylko ceny odzieży i obuwia – o 1,2%.

W bardziej szczegółowych danych GUS pokazuje, że w minionym roku nastąpił wysoki wzrost cen mięsa wieprzowego – o 23,6%, cukru – o 20,7%, warzyw – o 12,3%, owoców – o 12,1%, wędlin – o 11,9%, mąki – 7,3%, ryżu i pieczywa – po 6,0%. Spoza żywności nastąpił bardzo duży wzrost cen wywozu śmieci – o 32,2%.

Piotr Szumlewicz

Dość wysiedleń i czystek etnicznych! Dość terroryzowania Palestyńczyków!
Warszawa, Ambasada Izraela, ul. Krzywickiego 24
15 maja (sobota), godz. 13.00

14 maja:

1771 - W Newtown urodził się Robert Owen, walijski działacz socjalistyczny, pionier ruchu spółdzielczego.

1906 - Członek OB PPS Baruch Szulman dokonał w Warszawie udanego zamachu bombowego na podkomisarza policji carskiej N. Konstantinowa. Podczas ucieczki z miejsca zdarzenia został zastrzelony.

1920 - W Warszawie rozpoczął się I Kongres Klasowych Związków Zawodowych.

1940 - W Toronto zmarła Emma Goldman, teoretyczka anarchizmu, bojowniczka o prawa kobiet, uczestniczka Rewolucji Rosyjskiej 1917 roku i Hiszpańskiej 1936 roku.

1943 - W Sielcach nad Oką sformowano 1. Dywizję Piechoty im. Tadeusza Kościuszki.

1988 - W Hadze zmarł Willem Drees, holenderski polityk Partii Pracy (PvdA), 1948-58 - premier Holandii.