Irlandia: Spektakularny sukces lewicy republikańskiej

[2020-02-09 20:55:09]

W sobotę, 8 lutego w Irlandii odbyły się wybory parlamentarne. Z niepotwierdzonych jeszcze rezultatów sondażowych wynika, że trwający od 100 lat duopol partii centroprawicowych w tym kraju został złamany przez Sinn Fein (SF), lewicową partię republikańską. SF prawdopodobnie wygrała wybory z poparciem ponad 23 proc., z dwiema głównymi partiami z niemal identycznym wynikiem 22 proc.

Sinn Fein była w przeszłości politycznym ramieniem Irlandzkiej Armii Republikańskiej, a od dłuższego czasu jest jedną z dwóch głównych partii w Irlandii Północnej, która należy do Zjednoczonego Królestwa. SF tworzy z prawicowymi lojalistami brytyjskimi z Demokratycznej Partii Unionistycznej (DUP) koalicyjny rząd Irlandii Północnej.

SF nie była w jednak w stanie nigdy zagrozić dwóm głównym partiom działającym po południowej stronie irlandzkiej granicy: rządzącej obecnie centroprawicowej Fine Gael premiera Leo Varadkara oraz liberalnej Fianna Fáil. I choć pozycja SF systematycznie rosła od drugiej połowy lat 90-tych, kiedy po raz pierwszy weszła do Zgromadzenia Irlandii (niższej izby parlamentu), w poprzednich wyborach w 2016 roku z blisko 14 proc. głosów była ciągle daleko za Fine Gael i Fianna Fáil. Wybory 2016 roku były jednak o tyle istotne, że SF po raz pierwszy wyprzedziła wtedy centrolewicowych rywali z Partii Pracy.

Sinn Fein może mieć jednak problemy z wejściem do przyszłego rządu, ponieważ Fine Gael już zapowiedziała, że nie wejdzie z nią w ewentualną koalicję.

W Parlamencie Europejskim SF należy do sytuującej się na lewo od socjaldemokratów Zjednoczonej Lewicy Europejskiej – Nordyckiej Zielonej Lewicy (GUE/NGL).

Krzysztof Kobrzak

11 maja:

1902 - Urodził się Alexandre Kojève, właśc. Aleksandr Kożewnikow, francuski filozof pochodzenia rosyjskiego, którego seminarium o Heglu ukształtowało kolejne pokolenia lewicujących, francuskich filozofów.

1914 - Zmarł Daniel De Leon, amerykański działacz socjalistyczny.

1919 - Zjazd spółdzielni robotniczych w Warszawie powołał Związek Robotniczych Stowarzyszeń Spółdzielczych.

1930 - Wybory do Sejmu Śląskiego II kadencji; sukces ugrupowań niemieckich; PPS - 4 mandaty, komuniści - 2.

1967 - W Grecji Andreas Papandreu został uwięziony przez reżim czarnych pułkowników.

1983 - Odbył się "dzień narodowego protestu" w Chile – pokojowa demonstracja przeciw reżimowi wojskowemu gen. Augusto Pinocheta i na rzecz swobód obywatelskich.

1993 - W wyniku pożaru w fabryce na przedmieściach Bangkoku śmierć poniosło 240 pracowników.

2019 - Na YouTube odbyła się premiera filmu dokumentalnego Tylko nie mów nikomu w reżyserii Tomasza Sekielskiego