Najwyższy wzrost inflacji od ponad 8 lat

[2020-03-14 19:23:29]

Główny Urząd Statystyczny przedstawił dane na temat wzrostu cen towarów i usług konsumpcyjnych w lutym 2020 roku. W stosunku do lutego 2019 roku ceny wzrosły o 4,7%, co oznacza najwyższy wzrost inflacji od ponad 8 lat (od listopada 2011 r.). Względem stycznia bieżącego roku ceny zwiększyły się o 0,7%.

W lutym ceny usług były o 6,4% wyższe niż rok wcześniej. W przypadku towarów zmiana wyniosła 4,1%. GUS wskazuje, że w ciągu ostatniego roku nastąpił znaczący wzrost cen żywności i napojów bezalkoholowych – o 7,5%, a samej żywności o 8,1%. Znacząco wzrosły też ceny Użytkowanie mieszkania lub domu i nośniki energii – o 7,3%, restauracji i hoteli – o 6,3%, edukacji – o 4,9%, zdrowia – o 3,7%. Spadły tylko ceny odzieży i obuwia – o 1,0%.

W bardziej szczegółowych danych GUS pokazuje, że w minionym roku nastąpił wysoki wzrost cen owoców – o 18,7%, mięsa o 14,0%, w tym mięsa wieprzowego aż o 24,9%, wędlin o 14,1%, mięsa drobiowego – o 7,3%, warzyw – o 8,5%, cukru – o 8,3%, pieczywa – 7,6%, mąki – 7,3%, ryżu – 6,0%. Spoza żywności nastąpił bardzo duży wzrost cen wywozu śmieci – aż o 50,6%.

Piotr Szumlewicz

11 maja:

1902 - Urodził się Alexandre Kojève, właśc. Aleksandr Kożewnikow, francuski filozof pochodzenia rosyjskiego, którego seminarium o Heglu ukształtowało kolejne pokolenia lewicujących, francuskich filozofów.

1914 - Zmarł Daniel De Leon, amerykański działacz socjalistyczny.

1919 - Zjazd spółdzielni robotniczych w Warszawie powołał Związek Robotniczych Stowarzyszeń Spółdzielczych.

1930 - Wybory do Sejmu Śląskiego II kadencji; sukces ugrupowań niemieckich; PPS - 4 mandaty, komuniści - 2.

1967 - W Grecji Andreas Papandreu został uwięziony przez reżim czarnych pułkowników.

1983 - Odbył się "dzień narodowego protestu" w Chile – pokojowa demonstracja przeciw reżimowi wojskowemu gen. Augusto Pinocheta i na rzecz swobód obywatelskich.

1993 - W wyniku pożaru w fabryce na przedmieściach Bangkoku śmierć poniosło 240 pracowników.

2019 - Na YouTube odbyła się premiera filmu dokumentalnego Tylko nie mów nikomu w reżyserii Tomasza Sekielskiego