Bernie Sanders rezygnuje z dalszej walki o prezydenturę

[2020-04-08 20:27:40]

Bernie Sanders, socjaldemokratyczny kandydat w prawyborach Partii Demokratycznej oznajmił dziś, że wycofuje się z wyścigu o prezydenturę Stanów Zjednoczonych. Głównym tego powodem jest obecna sytuacja epidemiczna w Stanach Zjednoczonych, która uniemożliwia prowadzenie wyrównanej walki politycznej o głosy zwolenników i elektorów.

Tym samym, rezygnacja senatora Sandersa oznacza, że w jesiennych wyborach prezydenckich, z urzędującym prezydentem, Donaldem Trumpem, kandydatem Republikanów, zmierzy się były wiceprezydent Joe Biden.

Dopóki kandydatów w walce o nominację Partii Demokratycznej było kilku, Bernie Sanders pozostawał faworytem w wyścigu o nominację Partii Demokratycznej. Sytuację zmieniło wykruszanie się kolejnych kandydatów, jak Elisabeth Warren, Michael Bloomberg, Pete Buttigieg i inni, którzy swe głosy "przekazali" Joe Bidenowi. Spowodowało to utratę pierwszej pozycji przez Sandersa i coraz większą stratę w stosunku do Bidena. Wybory prezydenckie w Stanach Zjednoczonych mają się odbyć w listopadzie.

Tomasz Rysz

fot. fb Bernie Sanders

11 maja:

1902 - Urodził się Alexandre Kojève, właśc. Aleksandr Kożewnikow, francuski filozof pochodzenia rosyjskiego, którego seminarium o Heglu ukształtowało kolejne pokolenia lewicujących, francuskich filozofów.

1914 - Zmarł Daniel De Leon, amerykański działacz socjalistyczny.

1919 - Zjazd spółdzielni robotniczych w Warszawie powołał Związek Robotniczych Stowarzyszeń Spółdzielczych.

1930 - Wybory do Sejmu Śląskiego II kadencji; sukces ugrupowań niemieckich; PPS - 4 mandaty, komuniści - 2.

1967 - W Grecji Andreas Papandreu został uwięziony przez reżim czarnych pułkowników.

1983 - Odbył się "dzień narodowego protestu" w Chile – pokojowa demonstracja przeciw reżimowi wojskowemu gen. Augusto Pinocheta i na rzecz swobód obywatelskich.

1993 - W wyniku pożaru w fabryce na przedmieściach Bangkoku śmierć poniosło 240 pracowników.

2019 - Na YouTube odbyła się premiera filmu dokumentalnego Tylko nie mów nikomu w reżyserii Tomasza Sekielskiego