Związkowa Alternatywa chce obniżenia pensji rządzącym

[2020-04-20 01:41:02]

Związek Zawodowy Związkowa Alternatywa zaapelował o parlamentarzystów, by na okres epidemii obniżyli wynagrodzenia premierowi, prezydentowi oraz wszystkim ministrom o 40%.

Związkowcy krytycznie oceniają zawarte w tarczy antykryzysowej rozwiązania, które pozwalają na obniżki płac dla pracowników. Ich zdaniem w sytuacji kryzysu rząd powinien podejmować wszelkie działania, aby zapobiec spadkowi realnych dochodów.

Jeżeli jednak rząd uznał, że takie obniżki muszą mieć miejsce, to powinien wysłać społeczeństwu jasny sygnał, że konsekwencje kryzysu solidarnie poniosą nie tylko pracownicy, ale też najwyżsi nominaci władzy. Stąd apel o znaczne obniżenie wynagrodzeń najwyższych urzędników państwowych.

Zdaniem Związkowej Alternatywy podobne regulacje powinny zostać przyjęte wobec posłów i senatorów, jak też wojewodów oraz najwyższych urzędników administracji samorządowej. Obniżki wynagrodzeń powinny też objąć zarządy spółek skarbu państwa, szczególnie te, które obniżają wynagrodzenia dla pracowników. "Nie akceptujemy sytuacji, gdy załoga ma godzić się na obniżki płac, a w tym samym czasie członkowie zarządu wciąż otrzymują honoraria wysokości kilkudziesięciu tysięcy złotych" - czytamy w piśmie podpisanym przez przewodniczącego związku, Piotra Szumlewicza.

AM

Dość wysiedleń i czystek etnicznych! Dość terroryzowania Palestyńczyków!
Warszawa, Ambasada Izraela, ul. Krzywickiego 24
15 maja (sobota), godz. 13.00

14 maja:

1771 - W Newtown urodził się Robert Owen, walijski działacz socjalistyczny, pionier ruchu spółdzielczego.

1906 - Członek OB PPS Baruch Szulman dokonał w Warszawie udanego zamachu bombowego na podkomisarza policji carskiej N. Konstantinowa. Podczas ucieczki z miejsca zdarzenia został zastrzelony.

1920 - W Warszawie rozpoczął się I Kongres Klasowych Związków Zawodowych.

1940 - W Toronto zmarła Emma Goldman, teoretyczka anarchizmu, bojowniczka o prawa kobiet, uczestniczka Rewolucji Rosyjskiej 1917 roku i Hiszpańskiej 1936 roku.

1943 - W Sielcach nad Oką sformowano 1. Dywizję Piechoty im. Tadeusza Kościuszki.

1988 - W Hadze zmarł Willem Drees, holenderski polityk Partii Pracy (PvdA), 1948-58 - premier Holandii.