Koronawirus w Polsce (stan na 10.10.2020)

[2020-09-17 11:33:15]

5300 nowych przypadków koronawirusa – taką, rekordową jak dotąd liczbę zakażeń wykryły służby w Polsce w ciągu ostatnich 24 godzin. Kolejnych 53 zakażonych zmarło.

Nowe przypadki dotyczą województw: mazowieckiego (816), małopolskiego (631), kujawsko-pomorskiego (554), śląskiego (412), łódzkiego (411), pomorskiego (362), wielkopolskiego (360), podkarpackiego (347), lubelskiego (251), dolnośląskiego (242), świętokrzyskiego (218), podlaskiego (172), zachodniopomorskiego (152), opolskiego (141), lubuskiego (121), warmińsko-mazurskiego (110).

Łączna liczba potwierdzonych przypadków to 121 638. Zmarło 2 972 zakażonych.

Pierwszy przypadek koronawirusa w Polsce potwierdzono 4 marca.

Systematycznie rośnie liczba zajętych łóżek w szpitalach. W czwartek było w szpitalach o 980 zakażonych więcej niż na początku tygodnia w poniedziałek.

Wzrasta także liczba respiratorów zajętych powodu COVID-19. W obecnym tempie miejsca pod respiratorami skończą się w całym kraju w ciągu dwóch tygodni - a w niektórych miastach już ich nie ma.

wch

8 maja:

1921 - W Szwecji zniesiono karę śmierci.

1922 - Obradujący w Warszawie Zjazd Związków Akademickiej Młodzieży Socjalistycznej powołał do życia Związek Niezależnej Młodzieży Socjalistycznej (ZNMS).

1930 - Zmarł Stanisław Posner, działacz socjalistyczny i publicysta; wicemarszałek Senatu i wiceprzewodniczący TUR.

1933 - Mahatma Gandhi rozpoczął 21-dniową głodówkę, by zaprotestować przeciwko polityce brytyjskiej w Indiach.

1943 - Popełnił samobójstwo Mordechaj Anielewicz, jeden z przywódców powstania w getcie warszawskim.

1988 - W II turze wyborów prezydenckich we Francji François Mitterrand zdobył 54% głosów.

2010 - Laura Chinchilla z socjaldemokratycznej Partii Wyzwolenia Narodowego (PLN) została pierwszą kobietą na stanowisku prezydenta Kostaryki.