Londyn: Pracownicy Facebooka walczą o godne traktowanie

[2020-11-03 21:37:58]

Sprzątacze pracujący w londyńskiej siedzibie firmy Facebook i zrzeszeni w związku zawodowym sprzątaczy CAIWU (Cleaners and Allied Independent Workers Union) prowadzą akcję protestacyjną przeciwko warunkom pracy narzuconym przez firmę. Pracownicy domagają się stałych i uczciwych umów o pracę. Pracownicy z flagami swego związku zablokowali uliczkę przy siedzibie Facebooka i skandowali „Jesteśmy pracownikami kluczowymi!” (We are key workers!”).

Firma wykorzystuje pracowników zatrudnianych w różnych firmach, głównie w firmach Bidvest Noonan, JLL czy To Go Micro Kitchens. Większość pracowników pracuje na kontraktach śmieciowych i tak zwanych „kontraktach na zero godzin”, zgodnie z którymi pracodawca ma wszelkie prawa a pracownik żadnych. Ponieważ pracownik nie ma w kontrakcie żadnej liczby godzin, które musi przepracować dla pracodawcy, to w sytuacji, gdy pracodawca ma gorszy okres, pracownik pozostaje bez pracy i bez dochodu, pomimo bycia na kontrakcie. Oczywiście oznacza to też, że pracownik z takim kontraktem nie może nigdy liczyć na kredyt z banku a nawet wynajęcie mieszkania z agencji. Taka forma zatrudnienia jest w Wielkiej Brytanii całkowicie legalna i ponad milion pracowników w całym kraju związanych jest „kontraktem na zero godzin”.

Facebook nie przystąpił na razie do negocjacji z pracownikami, zamiast tego wysłał ochroniarzy by zmusili protestujących do oddalenia się od budynku. Formalnie to nie Facebook jest bezpośrednim pracodawcą tych sprzątaczy lecz zewnętrzne firmy. Kiepska sytuacja pracowników pogorszyła się dodatkowo w związku z pandemią. Ponieważ praca biurowa w wielu przypadkach przeniosła się do mieszkań pracowników, jest mniejsze zapotrzebowanie na wykorzystanie biur i na usługi firm sprzątających. Szefowie zewnętrznych firm chcą więc zerwać dotychczasowe umowy, czyli zwolnić pracowników i zatrudnić ich na nowych umowach zakładających gorsze warunki i de facto niższe płace.
Ponadto, firmy takie jak To Go zwlekają z wypłacaniem pracownikom wymaganych prawem podwyżek. W Londynie, ze względu na wysokie ceny, obowiązuje tzw „płaca życiowa” (Living wage), której poziom wyznaczany jest przez władze na podstawie koszyka cen w danej okolicy  Sprzątacze żalą się, że za każdym razem, gdy poziom tego wynagrodzenia idzie w górę, oni muszą się dopominać od firmy tej wypłaty nawet przez sześć miesięcy. Według pracowników, firma nie dopilnowała także wszystkich formalności związanych z ułatwieniem pracownikom otrzymania rządowej pomocy wypłacanej z tytułu utraty dochodu w czasie lockdownu.

Mniejsze firmy, których sytuacja na rynku też nie jest pewna, mogą nie dbać o swój dobry wizerunek uczciwego pracodawcy, ale pracownicy liczą na to, że Facebook zainteresuje się tym problemem - jeśli nie w trosce o pracowników, to chociaż w trosce o swój wizerunek.

Bartłomiej Zindulski

Dość wysiedleń i czystek etnicznych! Dość terroryzowania Palestyńczyków!
Warszawa, Ambasada Izraela, ul. Krzywickiego 24
15 maja (sobota), godz. 13.00

14 maja:

1771 - W Newtown urodził się Robert Owen, walijski działacz socjalistyczny, pionier ruchu spółdzielczego.

1906 - Członek OB PPS Baruch Szulman dokonał w Warszawie udanego zamachu bombowego na podkomisarza policji carskiej N. Konstantinowa. Podczas ucieczki z miejsca zdarzenia został zastrzelony.

1920 - W Warszawie rozpoczął się I Kongres Klasowych Związków Zawodowych.

1940 - W Toronto zmarła Emma Goldman, teoretyczka anarchizmu, bojowniczka o prawa kobiet, uczestniczka Rewolucji Rosyjskiej 1917 roku i Hiszpańskiej 1936 roku.

1943 - W Sielcach nad Oką sformowano 1. Dywizję Piechoty im. Tadeusza Kościuszki.

1988 - W Hadze zmarł Willem Drees, holenderski polityk Partii Pracy (PvdA), 1948-58 - premier Holandii.