Koronawirus i szczepienia w Polsce (stan na 27.02.2021)

[2021-02-06 12:14:03]

12 100 – taką liczbę zakażeń wykryły służby w Polsce w ciągu ostatnich 24 godzin. Zmarły 303 zakażone osoby - podało Ministerstwo Zdrowia.

Nowe przypadki zakażeń dotyczą województw:mazowieckiego (2272), śląskiego (1272), pomorskiego (1050), warmińsko-mazurskiego (943), wielkopolskiego (936), dolnośląskiego (799), łódzkiego (710), kujawsko-pomorskiego (708), podkarpackiego (684), małopolskiego (629), zachodniopomorskiego (455), lubelskiego (408), lubuskiego (383), podlaskiego (327), świętokrzyskiego (269), opolskiego (120). 135 zakażeń to dane bez wskazania adresu, które zostaną uzupełnione przez inspekcję sanitarną.

Łączna liczba potwierdzonych przypadków to 1 673 252. Zmarło w sumie 43 094 osób zakażonych.

Ministerstwo Zdrowia podało, że w całym kraju zajęte było 14 371 łóżek przeznaczonych dla chorych z COVID-19 oraz 1 446 respiratorów. 191 595 osób przebywało na kwarantannie.

W Polsce wykonano dotąd 3 269 812 szczepień przeciw COVID-19, z tego ponad milion drugą dawką. W ciągu ostatniej doby wykonano 99 686 szczepienia.

12 lutego rozpoczęły się szczepienia przeciw COVID-19 dla nauczycieli, w pierwszej kolejności dla tych, którzy obecnie pracują stacjonarnie, czyli m.in. w przedszkolach, klasach I-III szkół podstawowych, szkołach specjalnych, a także dla pracowników żłobków.

Szczepienia będą prowadzone w szpitalach węzłowych i w wyznaczonych przez NFZ punktach. Większość nauczycieli otrzyma preparat firmy AstraZeneca.

Minister Zdrowia zalecił stosowanie szczepionki AstraZeneca u osób urodzonych w roku 1956 oraz młodszych w schemacie dwudawkowym przy zachowaniu odstępu 10-12 tygodni.

wch

Dość wysiedleń i czystek etnicznych! Dość terroryzowania Palestyńczyków!
Warszawa, Ambasada Izraela, ul. Krzywickiego 24
15 maja (sobota), godz. 13.00

15 maja:

1811 - Paragwaj ogłosił niepodległość.

1848 - Podczas rewolucji lutowej w Paryżu odbyła się demonstracja na rzecz niepodległości Polski.

1903 - W Warszawie urodził się Edward Bugajski, działacz socjalistyczny, działacz ruchu esperantystów.

1911 - Sąd Najwyższy USA, zgodnie z ustawą antymonopolową, nakazał podział międzynarodowej korporacji Standard Oil Johna D. Rockefellera.

1918 - Porażką komunistów zakończyła się wojna domowa w Finlandii.

1932 - W Piotrkowie swe obrady rozpoczął III Zjazd OM TUR. Delegaci wypowiedzieli się za samodzielnością organizacji młodzieży robotniczej i rozszerzeniem jej działalności politycznej.

1991 - Édith Cresson z Partii Socjalistycznej jako pierwsza kobieta stanęła na czele francuskiego rządu.

1997 - 22 lata po zakończeniu wojny w Laosie, USA przyznały się oficjalnie do brania w niej udziału, czemu dotąd zaprzeczały.

2006 - Giorgio Napolitano (Demokraci Lewicy) objął urząd prezydenta Włoch.

2011 - W Hiszpanii powstał ruch Oburzonych.

2012 - François Hollande został zaprzysiężony na urząd prezydenta Francji.

2015 - Założono nieformalny ruch Wolność i Równość.