Brazylia: Sąd Najwyższy anulował wyroki Luli (akt.)

[2021-03-09 00:25:38]

Sąd Najwyższy anulował wszystkie wyroki skazujące byłego prezydenta Luiza Inácio Luli da Silvy i przywrócił mu prawa polityczne.

Sąd Najwyższy uznał, że sąd w Kurytybie, który skazał Lulę w sprawach o rzekomą korupcję, nie miał do tego kompetencji, a procesy w sprawie zarzutów, jakie mu postawiono, mogą toczyć się wyłącznie przed sądami federalnymi.

Jesienią 2019 r. Sąd Najwyższy nakazał zwolnienie byłego prezydenta, który spędził w więzieniu rok i 7 miesięcy, skazany na podstawie oskarżenia o rzekomą korupcję. W orzeczeniu wskazano na niezgodność z konstytucją takiej interpretacji kodeksu karnego, która pozwalała osadzić w więzieniu oskarżonego, choć nie wyczerpał on wszystkich możliwości odwołania się od wyroku. W chwili skazania Lula był w sondażach faworytem wyborów prezydenckich w 2018 r.

Sondaże wskazują, że może on pokonać obecnego szefa państwa Jaira Bolsonaro w przyszłorocznych wyborach prezydenckich. W niedawnym badaniu opinii publicznej 44 proc. respondentów poparło Bolsonaro, a 50 proc. opowiedziało się za Lulą.

* * *

Najwyższy Sąd Federalny Brazylii potwierdził w głosowaniu decyzję jednego ze swoich sędziów, który w zeszłym miesiącu anulował wyroki ciążące na byłym prezydencie kraju, Luizie Inacio Luli da Silvie.

Wynik głosowania Sądu Najwyższego potwierdza, że procesy przeciwko Luli były niesłusznie rozpatrywane przez sąd pierwszej instancji w Kurytybie, a były prezydent będzie teraz ponownie sądzony w Brasilii. Dzięki temu Lula może startować w wyborach prezydenckich w 2022 roku, gdzie zmierzyłby się z obecną głową państwa, Jairem Bolsonaro.

wch

fot. fb Lula

Dość wysiedleń i czystek etnicznych! Dość terroryzowania Palestyńczyków!
Warszawa, Ambasada Izraela, ul. Krzywickiego 24
15 maja (sobota), godz. 13.00

15 maja:

1811 - Paragwaj ogłosił niepodległość.

1848 - Podczas rewolucji lutowej w Paryżu odbyła się demonstracja na rzecz niepodległości Polski.

1903 - W Warszawie urodził się Edward Bugajski, działacz socjalistyczny, działacz ruchu esperantystów.

1911 - Sąd Najwyższy USA, zgodnie z ustawą antymonopolową, nakazał podział międzynarodowej korporacji Standard Oil Johna D. Rockefellera.

1918 - Porażką komunistów zakończyła się wojna domowa w Finlandii.

1932 - W Piotrkowie swe obrady rozpoczął III Zjazd OM TUR. Delegaci wypowiedzieli się za samodzielnością organizacji młodzieży robotniczej i rozszerzeniem jej działalności politycznej.

1991 - Édith Cresson z Partii Socjalistycznej jako pierwsza kobieta stanęła na czele francuskiego rządu.

1997 - 22 lata po zakończeniu wojny w Laosie, USA przyznały się oficjalnie do brania w niej udziału, czemu dotąd zaprzeczały.

2006 - Giorgio Napolitano (Demokraci Lewicy) objął urząd prezydenta Włoch.

2011 - W Hiszpanii powstał ruch Oburzonych.

2012 - François Hollande został zaprzysiężony na urząd prezydenta Francji.

2015 - Założono nieformalny ruch Wolność i Równość.