Bułgaria: Centroprawica nadal u władzy? (akt.)

[2021-04-05 16:13:33]

Partia Obywatele na rzecz Europejskiego Rozwoju Bułgarii (GERB) dotychczasowego premiera Bojko Borysowa zwyciężyła w niedzielnych (4 kwietnia) wyborach parlamentarnych.

Z przeliczenia wszystkich głosów wynika, że GERB zdobyła 25,74 proc. głosów (poprzednie wybory wygrała z wynikiem 33,5 proc.). Drugie miejsce niespodziewanie przypadło nowej, populistycznej partii Jest taki naród, założonej przez piosenkarza Slawi Trifonowa (17,36 proc.). Trzecie miejsce zajęła Bułgarska Partia Socjalistyczna (BSP), która uzyskała 14,75 proc. głosów, zaś czwarte miejsce przypadło - reprezentującej mniejszość turecką Ruch na rzecz Praw i Wolności (10,31 proc.). Piąta była centrowa Demokratyczna Bułgaria (9,29 proc.), piąte, a szóste - nowe, antyrządowe ugrupowanie Wstań.BG (4,64 proc.).

Skrajnie nacjonalistyczna koalicja Ataka Wolena Siderowa tym razem zdobyła jedynie 0,48 proc. głosów.

Borysowa czekają zapewne trudne rozmowy koalicyjne. Do uzyskania większości w Zgromadzeniu Narodowym będzie potrzebował aż kilku koalicjantów.

wch

na zdjęciu gmach Zgromadzenia Narodowego w Sofii, fot. Kiril Kapustin, Wikimedia Commons

8 maja:

1921 - W Szwecji zniesiono karę śmierci.

1922 - Obradujący w Warszawie Zjazd Związków Akademickiej Młodzieży Socjalistycznej powołał do życia Związek Niezależnej Młodzieży Socjalistycznej (ZNMS).

1930 - Zmarł Stanisław Posner, działacz socjalistyczny i publicysta; wicemarszałek Senatu i wiceprzewodniczący TUR.

1933 - Mahatma Gandhi rozpoczął 21-dniową głodówkę, by zaprotestować przeciwko polityce brytyjskiej w Indiach.

1943 - Popełnił samobójstwo Mordechaj Anielewicz, jeden z przywódców powstania w getcie warszawskim.

1988 - W II turze wyborów prezydenckich we Francji François Mitterrand zdobył 54% głosów.

2010 - Laura Chinchilla z socjaldemokratycznej Partii Wyzwolenia Narodowego (PLN) została pierwszą kobietą na stanowisku prezydenta Kostaryki.