Piotr Tronina: Katastrofa ekologiczna na Odrze - winny jest kapitalizm

[2022-08-13 23:35:59]

Od początku miesiąca zaniepokojeni obywatele, wędkarze i ekolodzy informują media i instytucje państwowe o ogromnej licznie martwych ryb wyławianych z Odry. Niestety powołane do ochrony rzek instytucje, przede wszystkim Wody Polskie, najwyraźniej doniesienia te zlekceważyły, przez wiele tygodni nie podejmując żadnych konkretnych działań. Dziś - w prawie połowie sierpnia - możemy mówić już o katastrofie ekologicznej na skalę nie spotykaną dotychczas na Odrze.
Nie udało się dotychczas ustalić na sto procent kto jest bezpośrednim sprawcą tej katastrofy (choć istnieją już pewne podejrzenia co do niektórych zakładów), nie ulega jednak wątpliwości że winny okaże się jakiś zakład przemysłowy, w którym najprawdopodobniej właściciel postanowił oszczędzić na oczyszczeniu ścieków. Tego typu „lekkomyślność” nie jest w końcu dla kapitalistów niczym nowym i niespotykanym.

Sytuacja ta jest jeszcze jednym potwierdzeniem faktu że kapitalizm jest zagrożeniem dla przyrody i dobrostanu zwykłych ludzi, zarówno w skali makro jako system w całości (katastrofa klimatyczna), jak i mikro jako poszczególni kapitaliści dążący do maksymalizacji zysku (lokalne katastrofy ekologiczne).

Sytuacja ta uświadamia nam też dobitnie że jednym ze sposobów na maksymalizację zysku i ciągłą akumulację kapitału przez cały system jest eksternalizacja (przenoszenie) kosztów środowiskowych i społecznych z kapitału na resztę społeczeństwa. Nawet jeśli ten bezpośredni truciciel zostanie złapany i ukarany, to nie zmieni to faktu że koszty odtworzenia ekosystemu Odry (co jak podkreślają specjaliści będzie bardzo trudne, czasochłonne i kosztowne) spadną na instytucje państwowe czyli pośrednio całe społeczeństwo. Do tego, a może nawet przede wszystkim, dochodzą ogromne i przerażające koszty ekologiczne w postaci martwych ryb i zniszczonej rzeki i zdrowotne jakie potencjalnie mogą zagrozić mieszkańcom terenów nadrzecznych.

Jeśli chcemy uniknąć podobnych katastrof nie możemy poprzestać na żądaniu wzmocnienia kontroli i ukarania winnych (choć to oczywiście też jest ważne), ale jasno musimy stwierdzić że niezbędne jest też rzucenie wyzwania całemu systemowi jakim jest kapitalizm. Nie ufajmy kapitalistom kiedy pięknie mówią o ekologii, albo przekazują jakieś datki na organizacje ekologiczne, dla nich zawsze najważniejszy będzie zysk i jego maksymalizacja. Zupełnie inaczej na sprawę patrzą pracownicy poszczególnych zakładów (mieszkający przeważnie w okolicy) i lokalne społeczności. W ich interesie leży by do takich katastrof nie dochodziło, bo to oni pierwsi odczują ich skutki.

Jeśli chcemy czystych rzek, zdrowego powietrza i skutecznej walki z katastrofą klimatyczną popierajmy kontrolę robotniczą i walkę antykapitalistyczną. Innej drogi nie ma.

Piotr Tronina

Tekst pochodzi ze strony Alternatywa Socjalistyczna na Facebooku

fot. Wikimedia Commons

Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

28 września:

1895 - Zmarł Gustaw Ehrenberg, poeta i działacz tajnego Stowarzyszenia Ludu Polskiego.

1918 - Urodził się Willi Ritschard, polityk szwajcarski, członek Szwajcarskiej Rady Związkowej (rządu) z ramienia Partii Socjaldemokratycznej, w 1978 prezydent Szwajcarii.

1919 - W Warszawie obradował Zjazd PPS-Opozycji, kierowanej przez T. Żarskiego i A. Landego. Zjazd opowiedział się za dyktaturą proletariatu w postaci Polskiej Republiki Socjalistycznej, współpracą z KPRP i przystąpieniem do Międzynarodówki Komunistycznej.

1930 - Urodził się Immanuel Wallerstein, lewicowy socjolog amerykański, twórca teorii systemu-świata.

1932 - Urodził się Víctor Jara, chilijski bard, gitarzysta, autor tekstów piosenek, poeta, pedagog, lewicowy aktywista polityczny.

1958 - Francja: Referendum ws. nowej konstytucji. Równe prawo głosu otrzymali wszyscy mieszkańcy francuskich kolonii.

1966 - Zmarł André Breton, francuski pisarz, główny teoretyk nadrealizmu. Członek Francuskiej Partii Komunistycznej, wydalony w 1933.

1969 - RFN: SPD Willy'ego Brandta odniosła zwycięstwo w wyborach do Bundestagu.

1970 - Zmarł John Dos Passos, amerykański prozaik, dramaturg, poeta i reporter. Autor m.in. "Manhattan Transfer", trylogii "USA" i pacyfistycznej powieści "Trzej żołnierze".

1970 - Zmarł prezydent Egiptu, Gamal Naser.

1981 - Zmarł Rómulo Betancourt, centrolewicowy prezydent Wenezueli w latach 1945-48 i 1959-64.

1994 - W Waszyngtonie Izrael i OWP podpisały porozumienie o autonomii dla Zachodniego Brzegu Jordanu.

2000 - Palestyna: Początek drugiej Intifady.

2003 - Zmarł Tadeusz Zieliński, polityk, prawnik, specjalista w zakresie prawa pracy. Rzecznik Praw Obywatelskich w latach 1992-96. Kandydat Unii Pracy w wyborach prezydenckich w 1995 r.

2007 - Salwador: Mauricio Funes został oficjalnie wybrany kandydatem lewicowego Frontu Wyzwolenia Narodowego im. Farabundo Marti (FMLN).