Piotr Tronina: Katastrofa ekologiczna na Odrze - winny jest kapitalizm

[2022-08-13 23:35:59]

Od początku miesiąca zaniepokojeni obywatele, wędkarze i ekolodzy informują media i instytucje państwowe o ogromnej licznie martwych ryb wyławianych z Odry. Niestety powołane do ochrony rzek instytucje, przede wszystkim Wody Polskie, najwyraźniej doniesienia te zlekceważyły, przez wiele tygodni nie podejmując żadnych konkretnych działań. Dziś - w prawie połowie sierpnia - możemy mówić już o katastrofie ekologicznej na skalę nie spotykaną dotychczas na Odrze.
Nie udało się dotychczas ustalić na sto procent kto jest bezpośrednim sprawcą tej katastrofy (choć istnieją już pewne podejrzenia co do niektórych zakładów), nie ulega jednak wątpliwości że winny okaże się jakiś zakład przemysłowy, w którym najprawdopodobniej właściciel postanowił oszczędzić na oczyszczeniu ścieków. Tego typu „lekkomyślność” nie jest w końcu dla kapitalistów niczym nowym i niespotykanym.

Sytuacja ta jest jeszcze jednym potwierdzeniem faktu że kapitalizm jest zagrożeniem dla przyrody i dobrostanu zwykłych ludzi, zarówno w skali makro jako system w całości (katastrofa klimatyczna), jak i mikro jako poszczególni kapitaliści dążący do maksymalizacji zysku (lokalne katastrofy ekologiczne).

Sytuacja ta uświadamia nam też dobitnie że jednym ze sposobów na maksymalizację zysku i ciągłą akumulację kapitału przez cały system jest eksternalizacja (przenoszenie) kosztów środowiskowych i społecznych z kapitału na resztę społeczeństwa. Nawet jeśli ten bezpośredni truciciel zostanie złapany i ukarany, to nie zmieni to faktu że koszty odtworzenia ekosystemu Odry (co jak podkreślają specjaliści będzie bardzo trudne, czasochłonne i kosztowne) spadną na instytucje państwowe czyli pośrednio całe społeczeństwo. Do tego, a może nawet przede wszystkim, dochodzą ogromne i przerażające koszty ekologiczne w postaci martwych ryb i zniszczonej rzeki i zdrowotne jakie potencjalnie mogą zagrozić mieszkańcom terenów nadrzecznych.

Jeśli chcemy uniknąć podobnych katastrof nie możemy poprzestać na żądaniu wzmocnienia kontroli i ukarania winnych (choć to oczywiście też jest ważne), ale jasno musimy stwierdzić że niezbędne jest też rzucenie wyzwania całemu systemowi jakim jest kapitalizm. Nie ufajmy kapitalistom kiedy pięknie mówią o ekologii, albo przekazują jakieś datki na organizacje ekologiczne, dla nich zawsze najważniejszy będzie zysk i jego maksymalizacja. Zupełnie inaczej na sprawę patrzą pracownicy poszczególnych zakładów (mieszkający przeważnie w okolicy) i lokalne społeczności. W ich interesie leży by do takich katastrof nie dochodziło, bo to oni pierwsi odczują ich skutki.

Jeśli chcemy czystych rzek, zdrowego powietrza i skutecznej walki z katastrofą klimatyczną popierajmy kontrolę robotniczą i walkę antykapitalistyczną. Innej drogi nie ma.

Piotr Tronina

Tekst pochodzi ze strony Alternatywa Socjalistyczna na Facebooku

fot. Wikimedia Commons

25 LAT POLSKI W NATO(WSKICH WOJNACH)
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 116 (blisko stacji metra Ratusz)
13 marca 2024 (środa), godz. 18.30
Poszukuję
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona

13 kwietnia:

1808 - Urodził się Leon Rzewuski, polski magnat, uczestnik powstania listopadowego, socjalista.

1825 - We Wrocławiu urodził się Ferdynand Lassalle, jeden z twórców niemieckiej socjaldemokracji.

1854 - W Mławie urodziła się Anna Tomasiewicz-Dobrska, pierwsza polska lekarka, ginekolog, położnik, pediatra.

1885 - W Budapeszcie urodził się György Lukács, filozof marksistowski i historyk literatury, estetyki; działacz międzynarodowego ruchu robotniczego.

1901 - W Paryżu urodził się Jacques Lacan, psychiatra i psychoanalityk francuski, twórca i reformator francuskiej szkoły psychoanalizy.

1919 - W Monachium proklamowano Bawarską Republikę Rad.

1922 - W Butiama urodził się Julius Nyerere, socjalistyczny polityk tanzański, w latach 1964-1985 prezydent Tanzanii.

1993 - "Financial Times" podał, że dyrekcja EBOiR wydała dwukrotnie większe sumy na cele reprezentacyjne niż na pomoc dla krajów Europy Środkowo-Wschodniej.

2002 - Po nieudanym puczu wojskowym Hugo Chávez powrócił po dwóch dniach na urząd prezydenta Wenezueli.

2009 - Pożar hotelu socjalnego w Kamieniu Pomorskim - zginęły 23 osoby, a 21 zostało rannych.

2014 - W Sewilli zmarł Ernesto Laclau, argentyński filozof, przedstawiciel postmarksizmu. Profesor i wykładowca teorii politycznej na Uniwersytecie w Essex. Wraz z Chantal Mouffe wspólautor książki "Hegemonia i strategia socjalistyczna" (1985).

2016 - Sooronbaj Dżeenbekow (SDPK) został premierem Kirgistanu.