Kryzys w rządzie

[2007-07-09 23:05:31]

Dziś wieczorem z rządu odwołany został wicepremier i minister rolnictwa Andrzej Lepper. Wkrótce potem prezydium Samoobrony podjęło decyzję o wyjściu partii z koalicji PiS-Samoobrona-LPR. LPR zapowiada, że pozostanie w rządzie.

Tymczasem premier Jarosław Kaczyński również wieczorem powiedział: Wicepremier Lepper został odwołany ze składu Rady Ministrów ale także minister Mirosław, o ile pamiętam, Lipiec. Kaczyński miał na myśli Tomasza Lipca, ministra sportu w swoim rządzie.

Premier mówił, że nie ma dowodów na bezpośrednie zamieszanie obu ministrów w działalność przestępczą. Zarazem o obu dymisjach powiedział, że nie są wygodne, "ale zasady są zasadami". Odwołania Leppera i Lipca mają być, zdaniem premiera, związane z ostatnimi aresztowaniami w resortach rolnictwa i sportu.

Obie dymisje w rządzie oraz zapowiedź opuszczenia koalicji przez Samoobronę nastąpiły wkrótce po "aferze z Radiem Maryja". Tygodnik "Wprost" ujawnił fragmenty publicznych wystąpień szefa rozgłośni, o. Tadeusza Rydzyka, w których mówił m.in., że prezydent Lech Kaczyński ulega wpływom "lobby żydowskiego", a jego małżonkę Marię Kaczyńską określał mianem "czarownicy" i wzywał ją do eutanazji.

Ostatnie napięcia polityczne mają miejsce w kilka zaledwie dni po podpisaniu przez PiS, Samoobronę i LPR aneksu do umowy koalicyjnej. Jednym z jego punktów było poparcie przez wszystkie trzy partie kandydata PiS na nowego szefa Najwyższej Izby Kontroli.

W niedzielę premier i obaj koalicyjni wicepremierzy - Andrzej Lepper i Roman Giertych - byli w Częstochowie podczas uroczystego zakończenia pielgrzymki Rodziny Radia Maryja, prowadzonej przez o. Rydzyka. Jarosław Kaczyński mówił wówczas m.in.: Ojcze dyrektorze Twoje dzieło tutaj widzimy oraz Jestem tu pierwszy raz i nie żałuję.

1 sierpnia:

1930 - Urodził się Pierre Bourdieu, wybitny francuski socjolog, twórca teorii władzy symbolicznej.

1933 - Urodził się Antonio Negri, włoski filozof marksistowski i pisarz polityczny. Przez wiele lat więziony. Współautor (z M. Hardtem) książki "Imperium" (2000), autor "Multitude" (2004) i "Rzecz-pospolitej" (2009).

1944 - Wybuch Powstania Warszawskiego. Pierwszą jednostką wojskową, która podjęła walkę jest żoliborski batalion OW PPS im. J. Dąbrowskiego.

1944 - Poległ Włodzimierz Kaczanowski, przewodniczący Komitetu Wykonawczego Związku Niezależnej Młodzieży Socjalistycznej, komendant główny Socjalistycznej Organizacji Bojowej.

1960 - Dahomej (obecnie Benin) proklamował niepodległość.

2009 - Zmarła Corazon Cojuangco Aquino, filipińska polityk, prezydent Filipin w latach 1986-1992. Była pierwszą kobietą-prezydentem w historii Azji.