Unia Pracy za likwidacją abonamentu

[2007-07-10 16:19:45]

9 lipca odbyła się konferencja prasowa na której Unia Pracy przedstawiła swoje stanowisko w sprawie abonamentu radiowo-telewizyjnego.

Partia zaproponowała likwidację abonamentu. W zamian poszczególne ministerstwa mogły finansować realizację "misyjnych" programów w różnych stacjach telewizyjnych, nie tylko TVP.

UP zadeklarowała, że chce taki projekt przedstawić w najbliższym czasie i ma nadzieje, że będzie to wspólna inicjatywa Lewicy i Demokratów.

Chcemy zaproponować likwidację abonamentu, natomiast żeby nie zapomnieć o pewnej misji, którą telewizja ma do spełnienia wobec społeczeństwa, narodu, chcemy zaproponować takie rozwiązania, które umożliwią ministerstwom edukacji, kultury, sportu, ochrony środowiska finansowanie programów misyjnych, ale już nie tylko w publicznej, ale w telewizjach wszelkiej maści - stwierdził przewodniczący ugrupowania Waldemar Witkowski.

Według Unii Pracy finansowanie tych programów miałoby się odbywać w oparciu o ustawę o zamówieniach publicznych.

Szymon Martys

16 czerwca:

1842 - Na Kubie urodził się Paul Lafargue, filozof marksistowski, działacz i teoretyk francuskiego oraz międzynarodowego ruchu robotniczego.

1879 - Z inicjatywy O. Kapeli, J. Jasińskiego i K. Fina powstała pierwsza w Poznaniu socjalistyczna organizacja związkowa.

1944 - Wykonano wyrok śmierci na najmłodszym w historii USA skazańcu, 14-letnim George'u Stinneyu, pochodzącym z ubogiej, czarnej rodziny. W 2014 sąd uznał, że został skazany niesłusznie i nie zapewniono mu podstawowych praw.

2007 - Zmarł Józef Kaleta, ekonomista, polityk, poseł na Sejm I, II i III kadencji.

2007 - Powstała niemiecka partia lewicowa Die Linke.

2008 - W Kalifornii weszło w życie prawo legalizujące małżeństwa jednopłciowe.

2016 - W Birstall została zamordowana posłanka do brytyjskiej Izby Gmin z ramienia Partii Pracy Jo Cox.