Ocena z religii będzie wliczana do średniej?

[2007-08-19 20:12:24]

Szef resortu edukacji, prof. Ryszard Legutko (PiS), po objęciu teki ministerialnej, zdystansował się od projektu swojego poprzednika - Romana Giertycha (LPR), aby wliczać ocenę z religii do średniej ocen końcoworocznych. Nie jestem entuzjastą tego pomysłu - powiedział w wywiadzie telewizyjnym.

Wypowiedź nowego ministra wywołała falę oburzenia hierarchów Kościoła rzymskokatolickiego. Abp Sławoj Leszek Głódź uznał ją za nieroztropną i szkodliwą. Podobną opinię wyraził też abp Stanisław Dziwisz. Wypowiedź nowego ministra edukacji, dotycząca ocen z religii, budzi wielkie zdziwienie, także u rodziców i młodzieży. Nie chcielibyśmy wrócić do czasów walki z religią w szkole - oświadczył purpurat.

Pod naciskiem Komisji Wspólnej Rządu i Episkopatu, minister Legutko zmienił swoje wcześniejsze stanowisko i zatwierdził decyzję o wliczaniu ocen z religii do średniej końcoworocznych wyników w nauce.

Przeciwko temu postanowieniu zaprotestował Klub Parlamentarny SLD. Przewodniczący Sojuszu, Wojciech Olejniczak, zapowiedział złożenie wniosku do Trybunału Konstytucyjnego o zbadanie zgodności z Konstytucją ministerialnego rozporządzenia.

Olejniczak zaznaczył, że w opinii SLD, ocena z religii w ogóle nie powinna się znajdować na świadectwie, ponieważ jest przedmiotem nadobowiązkowym. Oznacza to - jak powiedział lider SLD - że mamy również do wyboru inne przedmioty nadobowiązkowe, i z tej racji ocena z przedmiotów nadobowiązkowych nie może być brana do średniej.

Zdaniem Olejniczaka - wybór między religią, a etyką jest iluzoryczny, bo w większości szkół - ok. 90 proc. - młodzież etyki wybrać nie może, bo tam takich lekcji nie ma.

Powołując się na wytyczne Episkopatu, podkreślił, że ocena z religii jest nie tylko oceną wiedzy religijnej, ale też praktyk religijnych, co jest dyskryminujące dla tych, którzy z tych praktyk nie korzystają. Olejniczak zwrócił także uwagę na brak przygotowania wielu księży do pracy w placówkach oświatowych.

27 lipca:

1794 - Przewrót 9 thermidora we Francji i aresztowanie Maksymiliana Robespierre'a.

1830 - Francja: Rewolucja Lipcowa. W dzień po tym jak król Karol X podjął decyzję o rozwiazaniu parlamentu, znacznym ograniczeniu praw wyborczych i zaostrzeniu cenzury, paryscy robotnicy i studenci wznieśli na ulicach barykady.

1904 - W Tomaszowie Mazowieckim urodził się Oskar Lange, wybitny polski ekonomista i polityk. W latach 1927-48 w PPS, następnie w PZPR.

1946 - W Paryżu zmarła Gertrude Stein, amerykańska pisarka, poetka i feministka.

1993 - Cła nałożone przez USA na polską stal uczyniły jej eksport do tego kraju nieopłacalnym.

1996 - 2 osoby zginęły, a ponad 100 zostało rannych w zamachu bombowym w trakcie koncertu zorganizowanego z okazji odbywających się w Atlancie igrzysk olimpijskich.

2006 - 4 górników zginęło w wyniku tąpnięcia w KWK "Pokój" w Rudzie Śląskiej.